Nieuwe nanodeeltjes vallen tumoren aan twee kanten aan

Wetenschappers hebben bijzondere nanodeeltjes ontwikkeld die kanker aan twee kanten bestrijden. De deeltjes versterken de reactie van ons immuunsysteem en verzwakt de weerstand van de kankercellen.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Yale in het blad Nature Materials. Hun aanpak richt zich in eerste instantie op huidkanker dat zich verspreidt, maar lijkt ook zeer geschikt voor andere vormen van kanker.

Hoe werkt het?
De onderzoekers ontwikkelden eerst een afbreekbaar nanodeeltje. Dat nanodeeltje brengt twee stofjes naar kankercellen en laat het los in de vaten in de tumor. Het ene stofje stimuleert een reactie van het immuunsysteem. Het andere verstoort de tumor zodat deze minder goed bestand is tegen de reactie van het immuunsysteem.

WIST U DAT…

…’s werelds snelste camera ter wereld kankercellen kan opsporen?

Experimenten
De eerste experimenten met muizen zitten er inmiddels op en de resultaten zijn hoopgevend. De nanodeeltjes bleken de groei van tumoren enorm te vertragen en de overlevingskansen van muizen te vergroten.

Er is nog veel meer onderzoek nodig alvorens het nanodeeltje ook in mensen gebruikt kan gaan worden. Toch kan het middel – mits de resultaten zo positief blijven – toch nog redelijk snel op de markt komen. De onderzoekers maken namelijk enkel gebruik van stofjes die reeds door de FDA (Food and Drug Administration, een organisatie die onder meer de kwaliteit van medicijnen bewaakt) goedgekeurd.

Bronmateriaal

"With drug-loaded nanogel, Yale researchers attack cancerous tumors" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NSF / Nicolle Rager Fuller.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd