Neem deel aan Curiosity’s bloedstollende missie naar Mars

Nog negentien dagen en dan landt marsrover Curiosity op Mars. En u hoeft echt niet hulpeloos toe te kijken hoe NASA dat allemaal regelt. Ook voor u is er een rol voor, tijdens en na de landing weggelegd.

NASA heeft namelijk meerdere applicaties, spelletjes en computerprogramma’s ontwikkeld waarmee u de landing op de voet kunt volgen. We lichten de belangrijkste drie even voor u uit.

1. Mars Rover Landing
De landing van de Marsrover Curiosity wordt heftig. Eerdere Marsrovers stuiterden letterlijk op Mars neer. Curiosity wordt juist heel zorgvuldig op een specifieke plaats neergezet. En dat is een enorm spannend moment voor NASA en in het bijzonder voor de mensen die Curiosity echt op Mars moeten gaan zetten. Stap even in hun schoenen met behulp van het spel ‘Mars Rover Landing‘. Tijdens het spel (ontwikkeld voor de Xbox 360) kunt u zelf proberen om Curiosity heelhuids aan de grond te zetten. Het spel is gratis.

2. Explore Mars!
Na de landing (die natuurlijk via NASA TV gevolgd kan worden) kunt u Curiosity op de voet blijven volgen. En wel dankzij het online programma: Explore Mars! Zie wat Curiosity doet en ziet en waan u ook een beetje op Mars. Bovendien blijft u zo ook op de hoogte van alle ontdekkingen van de Marsrover. NASA nodigt u uit om Explore Mars! nu reeds te testen, zodat het programma straks in augustus uitstekend werkt.

3. Be A Martian
Geen tijd om Curiosity de hele tijd in de gaten te houden, maar wilt u wel op de hoogte blijven van alle ontdekkingen die de Marsrover doet? Dan is er de app ‘Be A Martian‘. De app houdt u live op de hoogte van ontdekkingen die worden gedaan en is geschikt voor Android-telefoons, iPhones en Windows Phones.

Leven
Het is hoogstwaarschijnlijk overigens zeer de moeite waard om de verrichtingen van Curiosity te volgen. De Marsrover gaat kijken of er op bepaalde delen van Mars ooit leven is (mogelijk) geweest.

NASA benadrukt hoe bijzonder het is dat naast de ruimtevaartorganisatie ook het publiek de ruimtesonde op de voet kan gaan volgen. “Technologie maakte het mogelijk voor het publiek om op een nog nooit eerder vertoonde wijze aan de verkenningstocht deel te nemen,” stelt Michelle Viotti, namens NASA. “Omdat de verkenning van Mars eigenlijk een onderneming van de mensheid is, willen we dat iedereen wereldwijd de meest meeslepende ervaring heeft.”

Bronmateriaal

"Follow Your Curiosity: Some New Ways to Explore Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd