Nieuwe kamer ontdekt in de Piramide van Cheops

Het is een opmerkelijke ontdekking, aangezien het monument één van de best bestudeerde piramides van Egypte is.

Je zou misschien denken dat de befaamde Piramide van Cheops ondertussen geen geheimen meer heeft. Maar niets is minder waar. Onderzoekers zijn namelijk op een bijzonder grote, holle ruimte gestuit, die zich verborgen houdt achter dikke muren bij de oorspronkelijke ingang.

De Piramide van Cheops
De piramide van Cheops wordt beschouwd als de grootste en oudste piramide van Gizeh. Maar ook één van de meest mysterieuze. Zo is nog altijd onduidelijk hoe de piramide precies in elkaar steekt en hoe deze is gebouwd. Het is bovendien de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Het prachtige bouwwerk is dan ook grondig onderzocht. Toch geeft de piramide niet zomaar al haar geheimen prijs.

Een geheime kamer?
Al in 2016 vermoedden wetenschappers dat de Piramide van Cheops mogelijk een verborgen kamer herbergt. Metingen gaven aanleiding om aan te nemen dat er een geheime, holle ruimte aanwezig was boven de oorspronkelijke ingang van de piramide, die niet toegankelijk is voor het publiek. Sindsdien proberen onderzoekers met behulp van verschillende niet-destructieve meetmethoden achter de grote stenen blokken te kijken om het bestaan van deze kamer aan te tonen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. “De piramide staat op de Werelderfgoedlijst,” verklaart onderzoeker Christian Grosse. “Dat betekent dat we bij ons onderzoek extra voorzichtig moeten zijn om niets te beschadigen. We bestuderen de Cheops-piramide dan ook met radar- en ultrasone meetapparatuur.”

Bevestigd
De meetgegevens gaven een goede eerste indruk. Maar nog altijd kon het bestaan van de verborgen kamer niet worden bevestigd. Uiteindelijk vond het team een opening tussen de stenen, waardoor ze een buis de kamer in konden leiden. Deze buis gebruikten ze als geleider voor een endoscopische cameralens. De camera bevestigde vervolgens wat de onderzoekers al enkele jaren vermoedden: de Piramide van Cheops bezit een tot voor kort onbekende kamer.

De betreffende nieuw ontdekte kamer. Afbeelding: Technical University of Munich

Grote kamer
En wat voor één! Na verdere analyse blijkt de kamer een stuk groter dan onderzoekers in het verleden dachten. De oorspronkelijke meetgegevens wezen op het bestaan van een gang van minimaal vijf meter lang. Maar volgens nieuwe schattingen gaat het om een veel grotere ruimte. Er zijn bovendien geen voetafdrukken gespot of ander bewijs dat suggereert dat er iemand binnen is geweest. De onderzoekers gaan er dus vanuit dat de kamer de afgelopen 4.500 jaar door niemand is betreden.

Enthousiast
De onderzoekers zijn bijzonder blij met hun ontdekking. “Dat we nu een nieuwe holle ruimte in een piramide hebben gevonden, is al iets bijzonders,” zegt Grosse. “Maar het feit dat deze kamer groot genoeg is om meerdere mensen te huisvesten, maakt de ontdekking nog belangrijker.”

Technologie
De piramide van Gizeh herbergt dus een vergeten ruimte. Maar dat is misschien niet eens de belangrijkste conclusie van dit onderzoek. Misschien nog wel interessanter is dat hiermee bewezen is dat de gebruikte technologie bijzonder geschikt is om meer te weten te komen over de structuur van oude bouwwerken, zoals dit wereldwonder.

De volgende uitdaging is om het voormalige doel van de nieuw ontdekte kamer te achterhalen. Ook vraagt het team zich af wat er zich achter de achterwand bevindt. Kan hier nóg een kamer verscholen liggen? Onderzoek gaat dus onverminderd door. Want wellicht heeft dit monument, dat één van de best bestudeerde piramides van Egypte is, nog wel meer verrassingen in petto.

Meer over de Piramide van Cheops
De Piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide genoemd, is een Egyptische piramide op het plateau van Gizeh. Het monument maakt deel uit van het Gizeh-complex van drie grote en zes kleine piramiden. De grote piramiden worden toegeschreven aan de koningen Cheops, Chefren en Menkaoera. Men vermoedt dat het bouwwerk rond 2550 voor Christus is gebouwd. Dankzij de zeer stabiele constructie is het opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Bronmateriaal

"Important find in the Cheops pyramid of Giza" - Technical University of Munich

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd