Nieuw deeltje of nieuwe kracht ontdekt met Amerikaanse deeltjesbotser?

Fysici van Fermilab vermoeden dat zij een nieuw elementair deeltje of een nieuwe kracht hebben ontdekt met de Tevatron-deeltjesbotser. De wetenschappelijke wereld is in rep en roer.

Onlangs lieten wetenschappers 10.000 protonen botsen met 10.000 antiprotonen. In enkele honderden gevallen kwamen de resultaten van de botsingen niet overeen met geaccepteerde theorieën van hoe deeltjes zich moeten gedragen. “In 250 meer gevallen dan verwacht bleek de totale energie van de jets geclusterd te zijn rond 144 miljard elektronvolt. Het leek net alsof deze deeltjes afvalproducten waren van een onbekend deeltje met die massa-energie.”

De wetenschappers vermoeden dat er sprake is van een nieuw deeltje of een nieuwe kracht. Zo zou het nieuwe deeltje een nieuw boson-deeltje kunnen zijn, bijvoorbeeld een Z-boson. Een Z-boson is een boson dat de zwakke kernkracht overbrengt. Of wie weet hebben de Amerikaanse wetenschappers een zware versie van een gluon gevonden, een deeltje dat quarks aan elkaar plakt.

Higgs-deeltje?
Hebben de wetenschappers misschien de afvalproducten van het Higgs-boson-deeltje gezien? Nee. Dit elementaire deeltje vervalt in zwaardere afvalproducten dan het mysterieuze, nieuwe deeltje.

WIST U DAT…

…wetenschappers er onlangs in zijn geslaagd om het grootste molecuul ooit te produceren?

Onverwacht
“Dit is een grote en onverwachte ontdekking”, zegt astrofysicus Michael S. Turner van de universiteit van Chicago. “Het zou de wereld van de fysica en kosmologie op z’n kop kunnen zetten. Tenminste, als het effect in volgende experimenten nog steeds te zien is en als het standaardmodel voor deeltjefysica het gedrag niet kan verklaren.”

Foutmarge
De kans dat het hier gaat om een willekeurige fout is minder dan één op duizend. De meeste wetenschappers zijn van mening dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden, voordat aangenomen kan worden dat het hier gaat om een nieuw deeltje of kracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd