Er zijn genoeg mensen die geen dag zonder hun bakje leut kunnen. En daar kunnen ze helemaal niets aan doen, zo blijkt uit onderzoek.
Nieuw onderzoek toont aan dat een verslaving aan koffie in ieder geval deels te wijten is aan de genen. De wetenschappers vonden twee genen die invloed hadden op de hoeveelheid koffie die mensen naar binnen werkten. Beide genen zijn betrokken bij de afbraak van cafeïne in de lever.
Lever
Volgens de wetenschappers verklaart hun onderzoek waarom de één meer koffie drinkt dan de ander en waarom mensen die veel drinken ook beter tegen de effecten van de koffie bestand zijn. Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen verband tussen de koffieconsumptie en de genen die in het brein betrokken zijn bij de reactie op cafeïne. “Het blijkt dat je lever, sterker nog dan het brein, bepaalt hoeveel koffie je drinkt,” merkt onderzoeker Neil Caporaso op. “Je kunt denken: ik drink cafeïne om me goed te voelen of om me niet slecht te voelen, maar dat wordt weer mogelijk gemaakt door de snelheid waarmee de lever de cafeïne afbreekt. Als je lever het heel snel afbreekt, drink je meer.”
WIST U DAT…
CYP1A2
Uit eerdere onderzoeken met tweelingen bleek al dat de koffieconsumptie deels genetisch bepaald is. Welke genen precies verantwoordelijk waren, bleef onduidelijk. Het team van Caporaso zocht ze op. Ze bestudeerden 47.000 mensen en hun drinkgedrag. De genen CYP1A2 en AHR bleken nauw samen te hangen met het drinken van koffie.
Actief
Iedereen beschikt over deze genen, maar bij de één zijn ze net wat actiever dan bij de ander. Mensen die de meest actieve variant hebben, drinken tot wel 40 milligram meer cafeïne dan mensen met de minst actieve variant.
Kanker
De onderzoekers zijn nog niet klaar met de genen. CYP1A2 is namelijk niet alleen betrokken bij de afbraak van cafeïne, maar ook bij het afbreken van kankerverwekkende stoffen. De onderzoekers willen nu achterhalen of dit gen het risico op kanker beïnvloedt.
Het volledige onderzoek naar de koffieverslaving is terug te vinden in het blad PLoS Genetics.
Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Pete Simon (via Flickr.com).