Ook cabaretiers straks overbodig? AI blijkt grappiger dan mensen

Of het nu gaat om foto’s of muziek, nog even en je kunt AI het werk laten doen. En die doet dat waarschijnlijk beter dan jijzelf. Zelfs humor is straks niet meer iets dat voorbehouden is aan mensen. Nu al kan een AI je helpen op een grappige cartoon te maken.

Onderzoekers van de University of Sydney lieten twintig deelnemers die nog nooit een cartoon bedacht hadden, vierhonderd bijschriften bedenken bij komische afbeeldingen, die ook gebruikt werden voor een cartoonwedstrijd in het Amerikaanse magazine The New Yorker. Bij de helft kregen ze hulp van AI, de andere tweehonderd moesten ze zelf doen.

AI heeft meer humor
Een tweede groep van 67 mensen moest beoordelen hoe grappig de cartoons waren. En je raadt het al: de grappen die waren geschreven met behulp van de AI-tool vonden de mensen leuker dan de teksten die de deelnemers zelf hadden bedacht. Erger: de AI-bijschriften lagen bijna 30 procent dichter bij de winnende teksten van de cartoonwedstrijd.

De deelnemers waren blij met de hulp van de computer. De AI-tool hielp hen naar eigen zeggen om een humoristisch verhaaltje te bedenken, om nuances en grappige elementen beter te begrijpen en om met nieuwe ideeën te komen als ze niet wisten hoe ze moesten beginnen.

Nooit meer writer’s block
Bijna de helft van de tweehonderd met hulp van AI geschreven grappen vonden de beoordelaars zelfs geestiger dan die in The New Yorker. “De AI-tool helpt mensen niet alleen om een stuk grappiger te zijn, maar het is mogelijk ook een oplossing voor een writer’s block”, zegt onderzoeker Anusha Withana.

En nog een belangrijke plus: AI helpt mensen om grappiger te zijn in een vreemde taal. De onderzoekers bedachten de AI-tool namelijk ook om humor in een andere taal beter te begrijpen. Mensen voor wie Engels niet de moedertaal was, vonden de AI nog behulpzamer. Ze kwamen daardoor 43 procent dichter bij de winnende tekst.

Humor in vreemde taal
Withana, die geboren is in Sri Lanka, maar ook in Japan, Singapore, Duitsland en nu Australië woont, zegt dat vooral de lokale humor een mijnenveld is als je net ergens aankomt en de taal niet spreekt. “In een nieuw land merkte ik dat ik vaak de plank missloeg”, vertelt ze. “Zo maakte ik eens een sarcastische opmerking die in Duitsland helemaal verkeerd viel. Hier in Australië zouden mensen erom lachen.”

Collega Hasindu Kariyawasam vult aan: “Humor is zo belangrijk in sociaal contact, maar ook voor je welzijn en creativiteit en tegen stress, depressie en angsten. Engels is ook niet mijn moedertaal, maar het systeem hielp me om makkelijker grappen te schrijven en het was leuker om te doen.”

Konijnensoep
De AI is zo ontwikkeld dat hij alleen helpt en niet ineens alle grappen gaat verzinnen. Hij is meer bedoeld om creativiteit op gang te brengen en tot schrijven te komen. De tool werkt met een algoritme dat absurdisme en gekkigheden opmerkt. Hij analyseert de woorden in een beschrijving van de cartoon en genereert absurde woorden als hints voor de cartoonist.

In één cartoon was bijvoorbeeld een persoon afgebeeld die een konijnenpak droeg naar kantoor. De AI-tool kwam daarop met de woorden konijn en soep als variatie op het woord ‘suit’ (pak). Een van de deelnemers bedacht vervolgens het bijschrift: “Ik bedoelde konijnensoep, niet suit”. De winnende tekst in de wedstrijd van The New Yorker was: “Het is niet alleen Henderson. Het management schrapt de hele konijnendivisie”.

Mens nog steeds nodig
Volgens de onderzoekers kunnen we zo beter begrijpen hoe AI werkt, maar neemt die ons werk niet over. “Nu AI een steeds grotere rol gaat spelen in ons leven, wilden wij een tool ontwikkelen waarbij mensen nog het gevoel hebben dat ze de boel onder controle hebben.” Want dat willen de wetenschappers wel benadrukken: “Uiteindelijk zijn mensen nog steeds degenen die de grappen bedenken, maar dit onderzoek is een geweldig voorbeeld van hoe AI onze capaciteiten en sociale interacties kan verbeteren en ondersteunen.”

Bronmateriaal

"Appropriate Incongruity Driven Human-AI Collaborative Tool to Assist Novices in Humorous Content Generation" - Association for Computing Machinery Conference on Intelligent User Interfaces
Afbeelding bovenaan dit artikel: Andrea Piacquadio / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd