Nepsigaret maakt stoppen gemakkelijker

Onderzoek toont aan dat de kans dat iemand echt kan stoppen met roken groter is als gebruik wordt gemaakt van een nepsigaret.

De onderzoekers verzamelden 120 mensen die allemaal wilden stoppen met roken. De helft van de proefpersonen volgde een standaard programma dat ze moest helpen bij hun wens om te stoppen. De andere helft volgde dat programma ook, maar kreeg bovendien een nepsigaret. Voorafgaand aan het onderzoek stelden de wetenschappers met behulp van enquêtes vast hoe verslaafd mensen aan de sigaretten waren.

WIST U DAT…

Stoppen
Na 24 weken kregen alle proefpersonen dé vraag voorgelegd: was het ze gelukt om te stoppen met roken? In beide groepen was het percentage stoppers even groot.

Verschil
Maar onder de mensen die rookten, omdat ze echt verslaafd waren aan nicotine en aan het ritueel van ‘er eentje opsteken’ bleek de nepsigaret wel een verschil te maken. Het succespercentage was hier aanzienlijk groter onder de mensen met de nepsigaret. De echte verslaafden die de nepsigaret niet kregen, slaagden er slechts in 19,2 procent van de gevallen in om te stoppen. Onder de verslaafden met nepsigaret was dat 66,7 procent.

Het onderzoek toont aan dat mensen die echt verslaafd zijn aan het gedrag dat ze al rokend vertonen: een sigaret pakken, opsteken en rook inhaleren, baat hebben bij een nepsigaret.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd