Binnenkort moet in Australië een torenflat verrijzen die regen via de ramen opvangt. Dat water wordt door de bewoners gebruikt.
Het is een heel bijzonder ontwerp, deze torenflat. Zo heeft de flat op de hoeken meerdere tuinen waarin bomen tot wel tien meter hoog kunnen groeien.
Hergebruik
Mede door die tuinen kan dit gebouw iets heel bijzonders. De 8000 vierkante meter aan ramen is zo ontworpen dat deze water opvangen. “Dat is heel ongebruikelijk,” vertelt architect Robert Caulfield. Normaal gesproken blaast de wind het water van het gebouw af. Maar door de balkonnetjes en gekartelde facade van het gebouw kan het water opgevangen worden en worden hergebruikt. Het water kan bijvoorbeeld worden benut om de tuinen op droge dagen te beregenen. Of om het toilet door te spoelen.
Verlichting
Maar het gebouw krijgt ook op andere manieren een duurzaam tintje. Zo weerkaatsen de ramen warmte, zodat het binnen niet te warm wordt en airco niet of nauwelijks nodig is. En alle verlichting werkt op zonne-energie.
Fabrieken
Het gebouw moet in 2014 af zijn en biedt dan ruimte aan winkels, kantoren en 154 appartementen. De architecten hebben de smaak te pakken en werken nu aan de bouw van soortgelijke fabrieken.
Overigens wordt er steeds meer nagedacht over hoogbouw: de ruimte wordt steeds schaarser en dus gaan ontwerpers op zoek naar duurzame manieren om de hoogte in te gaan. Bekijk hier enkele inspirerende ontwerpen.
De afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt door CK Designworks.