Zonne-energie brengt vliegtuig in buitenland

Vanochtend is een Zwitsers vliegtuig op zonne-energie naar Brussel vertrokken. Het is de eerste internationale vlucht voor de Solar Impulse.

Het vliegtuig vertrok vanuit Payerne en moet later vandaag arriveren op het vliegveld van Brussel. “Door Europees luchtruim vliegen en landen op een internationaal vliegveld met zo’n vliegtuig is een ongelofelijk uitdaging,” vertelt piloot André Borschberg.

Het is niet de eerste keer dat het vliegtuig de lucht ingaat. De Solar Impulse heeft er onder meer al een proefvlucht en nachtvlucht opzitten. Het is ongetwijfeld ook niet de laatste keer dat de Solar Impulse zich aan een uitdaging waagt. In 2012 willen de ontwikkelaars het vliegtuig gebruiken om rond de aarde te vliegen.

Het vliegtuig heeft 11.628 zonnecellen aan boord. Die leveren samen ongeveer net zoveel energie als de gebroeders Wright tijdens de eerste vlucht tot hun beschikking hadden. Om de energie zo goed mogelijk te gebruiken is het vliegtuig superlicht: het weegt slechts 1600 kilo. De vleugels hebben samen een lengte van 63 meter.

De vlucht is live te volgen op deze site.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd