Mysterieuze klachten na olieramp Deepwater Horizon

Opvallend veel mensen in de Amerikaanse staat Louisiana hebben last van mysterieuze klachten, zoals oorinfecties, versnelde hartslag, duizeligheid, dikke keel, geheugenverlies en slecht zicht. De mogelijke oorzaak? De olieramp in de Golf van Mexico.

Doktoren in Louisiana behandelen op dit moment veel mensen die niet meer kunnen werken door de mysterieuze klachten. Vaak gaat het om werknemers die in aanraking zijn gekomen met de olie of die mee hebben geholpen met de grote schoonmaakactie.

Veel patiënten worden thuis geholpen. “Zij willen niet dat andere mensen weten dat ze ziek zijn”, legt de lokale dokter Mike Robichaux uit. Hij behandelt zestig patiënten met mysterieuze klachten. “Bij 90 procent verslechtert de situatie. Niemand weet wat er gaande is.”

415 gevallen
In totaal hielpen 52.000 mensen mee aan de schoonmaakactie om de olie op te ruimen. In de staat Louisiana zijn er op dit moment 415 gevallen van gezondheidsproblemen die mogelijk te maken hebben met de olieramp.

Eerdere rampen
Het is niet de eerste keer dat mensen kort na een olieramp worden getroffen door vreemde gezondheidsklachten. Kort na de Exxon Valdez-ramp in Alaska (1989) en Prestige-ramp in Spanje (2002) kregen schoonmakers last van soortgelijke klachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd