‘Mona Lisa was een man’

Italiaanse onderzoekers denken dat Mona Lisa gebaseerd is op een man. Zij vermoeden dat Leonardo da Vinci zijn Italiaanse assistent Gian Giacomo Caprotti da Orena als model gebruikte voor het kunstwerk. De gelaatstrekken van Mona Lisa lijken op die van de personen op schilderijen en schetsen als ‘St. John the Baptist’ en ‘Angel Incarnate’.

Verrassend is het niet, want Da Vinci en zijn assistent hadden waarschijnlijk een seksuele relatie en werkten tientallen jaren samen.

Vooral de neus en de mond van Mona Lisa lijkt op de gelaatstrekken van personen op andere werken van Da Vinci. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat Leonardo Da Vinci één persoon gebruikte als model voor meerdere schilderijen. Wellicht was dit Caprotti da Orena. De schets ‘Angel Incarnate’ (zie foto rechts) laat zien dat Da Vinci er absoluut geen problemen mee had om mannen als vrouwen te schilderen.

Eerder vonden wetenschappers de kleine letters ‘L’ en ‘S’ op het beroemde schilderij. “Waarschijnlijk is de L van Leonardo en de S van Salai”, beweert Silvano Vinceti, voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed. Salai (duiveltje) was de bijnaam die Da Vinci gaf aan Caprotti da Orena.

Nog niet iedereen is overtuigd, zoals de kunstkenners van het Louvre museum. Zij beweren dat er tot nu toe geen letters zijn gevonden op de Mona Lisa. En als er wel letters te zien zijn, dan zijn dit mogelijk minischeurtjes die in de loop der jaren zijn verschenen op het doek.

Wellicht komen we er nooit achter wie Mona Lisa was, maar dat maakt dit schilderij ook zo geliefd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd