Orkaan Yasi richt relatief weinig schade aan

  Eerst de overstromingen en nu de zware orkaan Yasi: het zit de Australiërs niet mee. In de nacht van woensdag op donderdag werd de deelstaat Queensland getroffen door deze storm in de vijfde categorie. Wonder boven wonder zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. De storm richtte weinig schade aan door de uitstekende voorbereiding van inwoners.

  De krachtige cycloon zorgde ervoor dat honderden huizen onbewoonbaar werden. Gelukkig besloten Australiërs om de afgelopen dagen te evacueren of om een veilige schuilplaats te zoeken. Hierdoor eiste Yasi geen levens op.

  Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat de inwoners van Queensland geluk hebben gehad. In sommige gebieden is negentig procent van alle huizen zwaar beschadigd, beweert deelstaatpremier Anna Bligh. “Sommige mensen zijn alles kwijt: hun huizen, hun boerderijen, hun gewassen. Ik kan me voorstellen dat zij zich wanhopig voelen.”

  De komende dagen is het getroffen gebied nog moeilijk te bereiken. Bomen zijn omgevallen en door zware regenval kunnen sommige spoor- en autowegen niet gebruikt worden. Vooral in het dorpje Tully is de situatie ernstig. Volgens Ron Darlington, inwoner van Tully, is ieder grassprietje verdwenen. “Het lijkt alsof er bommen zijn gevallen. Alles is vernietigd.”

  Gelukkig is er ook goed nieuws. In één van de evacuatiecentra is tijdens het hoogtepunt van de storm een meisje geboren, zo meldt Telegraph.co.uk. Toevallig was er een Britse verloskundige aanwezig in het evacuatiecentrum, die besloot om te assisteren tijdens de bevalling.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd