Mogelijk skelet van enige echte Mona Lisa teruggevonden

Wie was Mona Lisa? Het is een vraag die de mensheid al eeuwen bezighoudt. Maar mogelijk wordt die vraag nu snel beantwoord. Archeologen hebben namelijk waarschijnlijk de stoffelijke resten van Lisa Gherardini – mogelijk Mona Lisa – opgegraven.

De identiteit van Mona Lisa is al jaren reden voor speculaties. Sommigen beweren dat het Lisa Gherardini was. Anderen dat het Leonardo DaVinci zelf is. Of dat het een assistent van DaVinci was. Urenlang is er naar het schilderij gekeken en urenlang is het bestudeerd. Maar zonder resultaat. Tijd voor een andere aanpak.

Opgegraven
Diverse kunsthistorici zijn ervan overtuigd dat Lisa Gherardini model stond voor het wereldberoemde schilderij dat tegenwoordig goed bewaakt in het Louvre hangt. Maar om er achter te komen of ze het bij het juiste eind hebben, was er maar één mogelijkheid: Lisa Gherardini opgraven, haar uiterlijk reconstrueren en vergelijken met Mona Lisa. De eerste stap van dat driestappenplan lijkt er nu op te zitten, zo meldt onder andere Discovery News.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de oudste kopie van Mona Lisa hebben teruggevonden? En dat schilderij is nog in bijna perfecte staat! Bekijk het hier!

Klooster
Nadat de man van Lisa Gherardini stierf, kreeg haar dochter de opdracht om voor Lisa te zorgen. Die dochter was een non en dus besloot zij haar moeder mee te nemen naar het klooster Sint Ursula. Uit oude documenten is gebleken dat Lisa Gherardini in 1542 in dat klooster overleed. Het is zeer aannemelijk dat de vrouw ook in of in ieder geval in de buurt van het klooster werd begraven. Met behulp van radarbeelden stelden onderzoekers in 2011 al vast dat er onder de kerk inderdaad iemand begraven ligt. En nu is daar dus inderdaad een skelet teruggevonden en opgegraven. Maar of het Lisa Gherardini is, is nog niet duidelijk. Het skelet wordt binnenkort uitgebreid onderzocht. Zo wordt de leeftijd van de botten vastgesteld en wordt er gekeken of er wat DNA verzameld kan worden. Dat DNA zou vergeleken kunnen worden met DNA van Gherardini’s kinderen: Bartolomeo en Piero (die in Florence begraven liggen). “Als de botten inderdaad aan een vrouw toebehoren, zijn er twee mogelijkheden,” zo vertelt onderzoeker Silvano Vinceti, leider van het team dat het skelet onder de kerk vandaan haalde, aan de Italiaanse krant La Nazione. “Of ze behoren aan de edelvrouw Maria del Riccio toe of ze behoren toe aan Lisa Gherardini. Volgens de historische documenten kregen alleen deze twee vrouwen – die geen non waren – een speciale begraafplaats in het klooster.”

Reconstructie
Met de vondst van deze stoffelijke resten naderen we mogelijk de ontknoping van een eeuwenoud mysterie. Maar: er is eerst nog veel werk aan de winkel. Zo moet nog worden vastgesteld of het skelet wel aan een vrouw en aan Lisa Gherardini toebehoort. Als dat het geval is, zal haar gezicht op basis van de botten gereconstrueerd worden. En dan moet blijken of Leonardo DaVinci zich door haar liet inspireren toen hij dat wereldberoemde schilderij maakte.

Als Vinceti de oplossing van dit eeuwenoude vraagstuk inderdaad onder de kerk van Sint Ursula aantreft, komt er wellicht een einde aan jaren van speculatie. Het schilderij verliest dan ook zeker een stukje mysterie. Maar niet getreurd: dit mysterieuze kunstwerk blijft ook dan nog steeds omringd door vraagtekens. Zo is nog altijd onduidelijk waarom Mona Lisa zo mysterieus lacht. En dat is een vraag waarop we het antwoord niet snel zullen vinden.

Bronmateriaal

"Mona Lisa's skeleton found? " - Discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd