Moeder van tweeling leeft langer en is gezonder

Vrouwen die het leven schenken aan een tweeling leven langer en zijn gezonder, zo blijkt uit onderzoek.

Het gaat alleen om vrouwen die op een natuurlijke wijze zwanger raken van een tweeling. Dus niet om vrouwen die door bijvoorbeeld IVF een tweeling krijgen.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden bijna 60.000 vrouwen die tussen 1807 en 1899 geboren werden en allemaal ouder werden dan vijftig jaar. Van al deze vrouwen hadden 4600 moeders het leven gegeven aan een tweeling. De vrouwen die moeder waren van een tweeling bleken langer te leven, vruchtbaarder te zijn (ook als ze al ouder waren) en ze kregen meer kinderen in een kortere tijd.

WIST U DAT…

Gezonde vrouw
Het onderzoek wijst erop dat het krijgen van een tweeling niet zozeer goed is voor de gezondheid, maar dat gezondere vrouwen een grotere kans hebben op een tweeling. Daarmee onderschrijft het onderzoek de aanname dat sommige vrouwen gewoonweg een grotere kans hebben een tweeling te baren. Zeker als bepaalde omgevingsfactoren die invloed hebben op de gezondheid gunstig uitvallen.

De onderzoekers benadrukken dat het baren van een tweeling geen factor is die er bij voorbaat voor zorgt dat mensen langer leven. Zo brengt de zwangerschap ook bepaalde risico’s met zich mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd