Minder gedragsproblemen na borstvoeding

Kinderen die vier maanden of langer borstvoeding hebben gehad, krijgen later minder gedragsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden 10.000 moeders en hun kinderen. Er werd gekeken hoelang de kinderen borstvoeding kregen en met welke problemen de kleintjes op hun vijfde te maken hadden.

Gedragsproblemen
Van de kinderen die borstvoeding hadden gekregen, vertoonde slechts zes procent op vijfjarige leeftijd gedragsproblemen. Onder de kinderen die de fles hadden gekregen was dat zestien procent.

WIST U DAT…

…borstvoeding jongens slimmer maakt?

Fles
Moeders die borstvoeding gaven, waren vaak ouder, hoger opgeleid en hadden een betere sociaal-economische achtergrond. Het is mogelijk dat dat voor een deel verklaart waarom deze kinderen minder gedragsproblemen vertoonden. Maar zelfs nadat de onderzoekers dit in hun resultaten hadden verwerkt, bleek de kans op gedragsproblemen dertig procent groter te zijn onder kinderen die de fles kregen.

Samenstelling
Hoe het komt dat borstvoeding dit effect heeft, is onduidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met de samenstelling van de moedermelk. Borstvoeding bevat namelijk bepaalde vetzuren en hormonen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het brein en het zenuwstelsel. Of misschien leidt borstvoeding tot een betere interactie tussen moeder en kind. Bovendien zijn kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek en dat kan een invloed hebben op het gedrag.

Het onderzoek is nieuw bewijs dat borstvoeding goed is voor kinderen. Uit eerdere studies bleek al dat borstvoeding de kans op infecties en overgewicht verkleint.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd