Ambitieus China wil snel naar de maan

Tijdens een conferentie is duidelijk geworden dat het ambitieuze China grote plannen heeft. Van een maanrover tot een eigen basis op de maan.

Binnen twee jaar willen de Chinezen een robot op de maan zetten. Deze moet vervolgens tegen 2017 de eerste monsters op aarde afleveren. Niet lang daarna wil China beginnen met de bouw van een bemande buitenpost op de maan. Naar verwachting kan de eerste Chinees zich rond 2025 tijdelijk op de maan vestigen.

WIST U DAT…

…de Chinezen ook hard werken aan een eigen ruimtestation?

Het lijkt misschien allemaal wat ambitieus en misschien zelfs naïef, maar onderschat de Chinezen niet. Achter de schermen wordt hard gewerkt. Zo heeft China al twee maansondes gelanceerd die het maanoppervlak bestuderen. Een derde vertrekt in 2013 en moet een rover op Sinus Iridium zetten. Die rover kan zelfstandig werken, kiest zijn eigen route, ontwijkt zelf obstakels en gaat uiteenlopende gegevens verzamelen.

Andere landen lijken de hete adem van China in hun nek te voelen en beginnen nu ook haast te maken. Japan wil in 2020 een eigen basis op de maan hebben. De Amerikanen hopen het in 2022 voor elkaar te hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd