Peterselie remt borstkanker af

Een stofje in peterselie zorgt ervoor dat de cellen die borstkanker veroorzaken zich niet vermenigvuldigen en ook niet verder groeien.

De onderzoekers stelden een aantal ratten met een vorm van borstkanker bloot aan apigenine, een stofje dat ook in peterselie zit. De ratten die aan het stofje waren blootgesteld, ontwikkelden minder tumoren dan de ratten die geen apigenine hadden gekregen.

WIST U DAT…

Bloedvaten
Wanneer kankercellen zich ontwikkelen, moedigen ze nieuwe bloedvaten aan om zich in tumoren te vormen. De bloedvaten voorzien de tumor dan van de voedingsstoffen die deze nodig heeft om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Apigenine blijkt de vorming van nieuwe bloedvaten te blokkeren en zo de ontwikkeling van tumoren te vertragen of zelfs te voorkomen.

Selderij
Apigenine is onder meer terug te vinden in peterselie, selderij, appels, sinaasappels en noten. Maar dat is geen reden om direct te gaan hamsteren, zo waarschuwen onderzoekers. Apigenine wordt niet zo efficiënt in de bloedbaan opgenomen en onduidelijk is hoeveel er gegeten moet worden alvorens het effect heeft.

Nader onderzoek moet uitwijzen wat voor mensen de juiste dosis is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd