Mier haalt versterking bij te zware prooi

Als een prooi te zwaar is, haalt een mier een collega-mier op om de prooi vervolgens samen te verslepen. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden mieren van de soort Pachycondyla chinensis. Ze ontdekten dat mieren die een grote prooi vonden deze direct lieten vallen en terug naar hun nest gingen. Daar eenmaal aangekomen grepen ze een andere mier, droegen deze naar de prooi toe en zetten de mier daar neer. Vervolgens sleepten de mieren de prooi samen naar het nest.

Hulp nodig?
Onderzoeker Benoit Guenard vroeg zich af wanneer mieren besluiten om hulp te halen en nam de proef op de som. Hij verzamelde een aantal dode kakkerlakken. Hij verstopte een aantal kleine kakkerlakken nabij een mierennest en nam één grote kakkerlak (die voor de mieren te zwaar was om te tillen) en verstopte die op een andere plek.

WIST U DAT…

…olifanten bang zijn voor mieren?

Slim
De mieren gingen eropaf. “Ze leerden al snel dat ze iemand mee moesten brengen als ze naar de grote kakkerlak liepen,” vertelt Guenard. “Maar wij haalden een trucje met ze uit en verwisselden de kakkerlakken.” Binnen vijf minuten hadden de mieren in de gaten dat ze nu voor de prooi aan de andere kant hulp moesten halen.

Scout
“Het lijkt erop dat de eerste arbeider dienst doet als scout. Het komt bij het grote voedsel aan en beslist dat het te groot is om alleen te dragen en gaat hulp halen.” De mier die door de scout wordt meegesleurd laat het zich overkomen. Hij lijkt het niet erg te vinden dat de scout hem tussen zijn kaken neemt en meeneemt naar een andere locatie. Onduidelijk is hoe de mier zich – eenmaal gearriveerd – weer oriënteert.

Volgens de onderzoekers bewijst de studie hoe vindingrijk en oplossingsgericht de mieren zijn. Het is voor het eerst dat dit gedrag onder mieren is waargenomen.

Bovenstaande foto is gemaakt door S.alt (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd