Roodvonk treft kinderen in Hong Kong

Dit jaar hebben al vierhonderd kinderen in Hong Kong roodvonk gekregen. De bacterie zou zich sneller verspreiden door een genetische mutatie.

Volgens de laatste berichten is er zeker één kindje aan de gevolgen van de ziekte overleden. Van een tweede kind wordt vermoed dat het ook door toedoen van roodvonk is gestorven.

Roodvonk

Mensen met roodvonk hebben vaak onder meer last van koorts, hoofd- en keelpijn. Ook heeft hun huid een rode kleur. De aandoening is te behandelen met antibiotica of penincilline.

China
Alleen al in Hong Kong zijn dit jaar 400 kinderen getroffen door roodvonk. Maar dat beperkt zich niet tot deze regio. Ook in andere delen van China zijn mensen ziek geworden.

Mutatie
Onderzoekers vermoeden dat een genetische mutatie de bacterie – die zich verspreidt doordat patiënten niesen of hoesten – helpt om zich sneller te verspreiden. “Als de genetische mutatie verantwoordelijk is voor de versnelde overdracht van de bacterie dan kan de uitbraak nog wel even doorgaan,” stelt expert Thomas Tsang.

Roodvonk maakt nog elk jaar slachtoffers, maar nooit zoveel als nu. Het aantal gevallen ligt op sommige plaatsen in China vijf keer hoger dan normaal.

Bovenstaande afbeelding laat een oude plaat van een meisje met roodvonk zien. Haar huid is duidelijk veel roder dan normaal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd