Zeespiegel stijgt relatief hard

De zeespiegel stijgt harder dan deze de laatste 2100 jaar gedaan heeft en dat heeft zeker te maken met de stijgende temperaturen, zo stellen onderzoekers.

Zeespiegelstijging is niets nieuws. Sterker nog: het gebeurt regelmatig, zo onderstreept onderzoeker Benjamin Horton. Aan het begin van de jaartelling was de zeespiegel stabiel. Toen werd het warmer en steeg deze gedurende 400 jaar. Tijdens de Kleine IJstijd was de zeespiegel weer stabiel. Daarna kwam de Industriële revolutie en sinds het begin daarvan is de zeespiegel gemiddeld elk jaar twee millimeter gestegen. Dat is een forse stijging die we in de duizenden jaren ervoor eigenlijk niet meer hebben meegemaakt.

Verandering
“De laatste duizend jaar is als de temperatuur veranderde, ook de zeespiegel veranderd,” stelt Horton. “Een enorme hoeveelheid bewijs toont aan dat de temperaturen in de 21e eeuw stijgen en dat ook de zeespiegel stijgt. Dat is de grote zorg die dit onderzoek oplevert.”

WIST U DAT…

Zout
De onderzoeker baseert zijn conclusie op een studie naar planten en bacteriën die reageren op zout water. Door deze – in diverse grondlagen – te bestuderen, konden de onderzoekers voor diverse perioden vaststellen hoe hoog het water ooit stond. “Hoe dieper je gaat, hoe verder je terug in de tijd gaat.”

Reactie
De onderzoekers ontdekten dat de zeespiegel vanaf het jaar 1000 ongeveer 0,6 millimeter per jaar steeg. En dat 400 jaar lang. Na 1850 begon de zeespiegel weer te stijgen: met maar liefst twee millimeter per jaar. Het onderzoek toont aan hoe snel de zee reageert op veranderingen in temperatuur. Zelfs een kleine verandering zoals die in de Middeleeuwen resulteert in een zeespiegelstijging.

Hoe sterk de zeespiegel in de toekomst gaat stijgen, daar laten de onderzoekers zich niet over uit. Wel stellen ze dat hun onderzoek gebruikt kan worden om modellen te ontwikkelen die dat nog preciezer kunnen berekenen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Stephen Edgar (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd