Mexicaanse griep: nog geen reden tot zorg

Gisteren werd bekend dat in Nijmegen twee jonge kinderen aan de gevolgen van Mexicaanse griep zijn overleden. En ook in andere landen maakt de griep (dodelijke) slachtoffers. Toch is er geen reden tot zorg, zo stelt het RIVM op de site. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hoeven we dan ook geen nieuwe vaccinatieronde te verwachten.

De griep slaat elke winter toe. Het gaat dan niet om één soort griep, maar om enkele varianten. En dit jaar hoort de Mexicaanse griep daar ook bij, zo is op de site van het RIVM te lezen. Volgens het instituut krijgen we dit seizoen te maken met Influenza A H1N1 (Mexicaanse griep), Influenza A H3N2 en Influenza B. De eerste heerst nu in Nederland.

Verwacht
Dat de Mexicaanse griep dit jaar als seizoensgriep terugkeert, ligt in de lijn der verwachtingen, zo legt expert Roel Coutinho in een filmpje van de NOS uit. Hoeveel mensen precies de griep onder de leden hebben, is onduidelijk. Vaststaat dat er vooralsnog geen sprake is van een epidemie.

Antistoffen
Volgens het RIVM zijn het vooral jongeren en kinderen die onder de griep te lijden hebben. Ouderen hebben het virus al wel eens meegemaakt en hebben de antistoffen dus paraat. Vandaar dat enige tijd geleden een groot deel van de jongeren en kinderen tegen de griep is ingeënt. Zij zouden – net als de mensen die de griep al gehad hebben – redelijk bestand moeten zijn tegen de Mexicaanse griep.

Geen paniek
En dat is ook de reden dat de RIVM niets wil weten van paniek. Vorig jaar groeide de Mexicaanse griep uit tot een pandemie en werd ook Nederland er door overvallen. Dit jaar zijn we dankzij de eerdere vaccinatieronde beter voorbereid. De RIVM benadrukt dat het virus niet gemuteerd is. Dat betekent dat mensen die het virus al eens gehad hebben of zijn ingeënt in principe de nodige antistoffen bezitten.

Mensen die een vergroot risico lopen op complicaties door de Mexicaanse griep hebben eerder dit jaar zoals gewoonlijk een griepprik gekregen. Dat zou voldoende moeten zijn. Zoals het er nu naar uitziet, komt er dan ook geen grote vaccinatieronde. De RIVM constateert dat de griep in extreme gevallen – zoals in Nijmegen – kan leiden tot sterfte, maar die kans is zo klein dat deze niet opweegt tegen eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd