China voltooit prototype van eerste ‘stealth’-vliegtuig

Vliegen boven vijandig gebied zonder gezien te worden. Dat is het doel van de Chinezen. Een prototype van het eerste ‘stealth’-vliegtuig is af: de J-20. Hoewel de J-20 ooit kan concurreren met de F-22 van de Amerikaanse leger, verwachten kenners dat het nog vele jaren gaat duren voordat het vliegtuig daadwerkelijk gebruikt gaat worden door de Chinese luchtmacht. Expert Rick Fisher van het International Assessment & Strategy Cente verwacht dat de J-20 “aan het eind van dit decennium op gelijke hoogste staat met de F-22”.

De Japanse krant Asahi Shimbun meldt dat China inderdaad is begonnen met testvluchten, maar dat het eerste ‘stealth’-vliegtuig pas in 2017 operationeel is. De krant beweert dit te hebben gehoord van militaire bronnen.

Als de J-20 volledig operationeel is, dan bevat het jachtvliegtuig de laatste maatregelen om minder makkelijk detecteerbaar te zijn. Zo minimaliseert het vliegtuig radarreflectie, zodat het luchtvaartuig niet (of moeilijk) te zien is op radars. De J-20 krijgt grote projectielen, zodat het vliegtuig vijandige doelen kan vernietigen. Daarnaast is het mogelijk om het luchtvaartuig in de lucht te tanken.

Een tip voor de Chinezen: verwijder de welvingskleppen van het vliegtuig. Hierdoor is een vliegtuig nog slechter zichtbaar op radarbeelden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd