Met pensioen gaan is slecht voor de gezondheid

met pensioen

Wetenschappers geven politiek Den Haag een nieuw argument om de pensioengerechtigde leeftijd flink te verhogen. Onderzoek toont namelijk aan dat met pensioen slecht is voor zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid.

Dat is te lezen in het rapport Work Longer, Live Healthier: het resultaat van een grootschalig onderzoek dat de onafhankelijke Engelse denktank Institute of Economic Affairs in samenwerking met het Age Endeavour Fellowship uitvoerde. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat pensionering op korte termijn de gezondheid misschien een boost geeft, maar op lange termijn toch vooral leidt tot een minder goede fysieke en geestelijke gezondheid. En dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat mensen hun eigen gezondheid als ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’ bestempelen door pensionering met zo’n veertig procent verkleind wordt. De kans op een klinische depressie blijkt door met pensioen te gaan zo’n veertig procent groter te worden. De kans dat mensen medicijnen moeten gaan gebruiken, wordt door toedoen van het pensioen zestig procent groter. Ook de kans op minstens één lichamelijke aandoening groeit met zestig procent. Deze resultaten bleven zelfs nadat de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die tot deze resultaten konden leiden, overeind.

Duur van het pensioen
Uit het onderzoek blijkt zelfs dat er een verband is tussen de lengte van het pensioen en gezondheidsklachten. Mensen die dubbel zoveel jaar als gepensioneerde door het leven gaan, blijken een zeventien procent grotere kans te hebben op een klinische depressie dan mensen die de helft van die periode als gepensioneerde doorbrengen. De kans op minstens één lichamelijke aandoening blijkt 22 procent groter voor mensen die twee keer zo lang gepensioneerd zijn.

“Langer werken is niet alleen vanuit economisch opzicht noodzakelijk, het helpt mensen ook om een gezonder leven te leiden,” concludeert Philip Booth namens het Institute of Economic Affairs. “Mensen die met pensioen willen gaan, zouden goed na moeten denken of dat werkelijk hun beste optie is,” voegt Edward Datnow, voorzitter van van de Age Endeavour Fellowship toe.

Bronmateriaal

"Retirement causes a major decline in physical and mental health, new research finds" - IEA.org.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Be-Younger.com (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd