Marsrover Opportunity verbreekt 40 jaar oud NASA-record

opportunity

Marsrover Opportunity heeft gisteren een veertig jaar oud record verbroken. De rover gaat met 35,760 kilometers op de teller de boeken in als het NASA-voertuig dat de grootste afstand ooit op een ander hemellichaam dan de aarde, heeft afgelegd.

Het oude record stond maar liefst veertig jaar op naam van Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmitt. In 1972 legden zij in hun Lunar Roving Vehicle 35,744 kilometer op de maan af. Lang was dat de langste afstand die een NASA-voertuig ooit op een ander hemellichaam dan de aarde had afgelegd.

Verbroken
Maar gisteren heeft Opportunity dat record dus verbroken. De rover legde een afstand van zo’n 80 meter af en daarmee kwam de totale afstand die de rover de afgelopen negen jaar op Mars aflegde op 35,760 kilometer. Net ietsje meer dan de afstand van Cernan en Schmitt.

WIST U DAT…

…Marsrover Opportunity begin deze maand nog in de problemen belandde?

Fakkel
Laatstgenoemde astronauten vatten hun verpulverde record overigens goed op. In een reactie laat Cernan weten. “Het record dat we hadden vastgesteld, was gemaakt om verbroken te worden en ik vind het geweldig en ben trots dat we de fakkel nu door kunnen geven aan Opportunity.”

Overigens is Marsrover Opportunity alleen binnen NASA een recordhouder. Het record voor de grootste op een ander hemellichaam dan de aarde afgelegde afstand staat nog altijd op naam van de Russen. Hun op afstand bestuurbare Lunokhod 2-rover legde in 1973 37 kilometer af op de maan. Hoelang dat record nog overeind blijft? Dat is even afwachten. Wellicht overtroeft Opportunity dat record ook nog wel eens.

Verschillende voertuigen en hun afgelegde afstand op een rij. Zoals u ziet, wordt het klassement nu aangevoerd door Lunokhod 2 en Opportunity. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Verschillende voertuigen en hun afgelegde afstand op een rij. Zoals u ziet, wordt het klassement nu aangevoerd door Lunokhod 2 en Opportunity. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

"Nine-Year-Old Mars Rover Passes 40-Year-Old Record" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd