Mensen met absoluut gehoor zijn muzikaal om de tuin te leiden

muzieknoot

Eén op de 10.000 mensen heeft een absoluut gehoor: het vermogen om tonen muzikaal te benoemen zonder eerst een referentietoon te hebben gehoord. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze mensen toch muzikaal om de tuin te leiden zijn.

Beroemde componisten als Mozart, Chopin, Beethoven en Handel schijnen een absoluut gehoor te hebben gehad. Mensen met een absoluut gehoor kunnen direct aangeven of een toon vals is, zonder een standaardtoon te hebben gehoord. Ook kunnen zij de hoogte van een toon en een toonsoort noemen. Verder kunnen mensen met een absoluut gehoor tonen benoemen in het dagelijks leven, zoals van een deurbel of een autotoeter.

Wist u dat…

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago lieten 27 proefpersonen met een absoluut gehoor luisteren naar Symphony No. 1 in C Minor van Johann Brahms en een muziekstuk met een Franse hoorn. Na vijftien minuten veranderde de Symphony No. 1 van Brahms. Het muziekstuk werd twee cent per minuut lager. Ter vergelijking: de totale afstand tussen twee noten – zoals A en G – is exact honderd cent.

Aan het eind van het muziekstuk was de toonhoogte 33 cent verlaagd. Niet één proefpersoon kon dit ontdekken. Ook toen de onderzoekers na het afspelen van het muziekstuk vroegen aan de proefpersonen of er valse noten in het muziekstuk zaten, bleef het stil. Blijkbaar is een absoluut gehoor toch niet zo absoluut als wordt gedacht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd