Aardscheerder 1998 QE2 is een nieuw soort asteroïde

radar

Vorige week vloog de aardscheerder 1998 QE2 op een afstand van zes miljoen kilometer langs de aarde. Deze bekraterde asteroïde heeft een doorsnee van drie kilometer en is een compleet nieuwe soort, zo melden wetenschappers.

“Asteroïde QE2 is donker, rood en primitief”, vertelt onderzoeker Dr. Ellen Howell, een onderzoeker van de Universities Space Research Association. “De asteroïde is niet verhit of gesmolten, zoals andere asteroïden. QE2 lijkt op geen enkele andere asteroïde die we hebben bezocht of gaan bezoeken. Ook hebben we hier geen meteorieten van. Het is een nieuwe soort in de rijke familie van aardscheerders.”

Asteroïde 1998 QE2 en de begeleider.
Maantje
Asteroïde 1998 QE2 is niet alleen. De asteroïde heeft een maantje met een doorsnee van 750 meter. Ongeveer één op de zes aardscheerders heeft een eigen maan. De maan van QE2 is vier keer zo klein als 1998 QE2 zelf; een verhouding die ongeveer gelijk is aan die van onze aarde en de maan.

Radarbeelden
Wetenschappers gebruikten het Arecibo observatorium om radarfoto’s van de asteroïde te maken. “We vuren krachtige radiogolven af op asteroïden”, zegt Dr. Michael Nolan van de USRA. “Arecibo is duizend keer zo krachtig als uw magnetron.” Gevoelige ontvangers verzamelen de gereflecteerde signalen en maken er vervolgens foto’s van. Het resultaat is bovenaan dit artikel te zien: een asteroïde met meerdere kraters.

Eén miljoen?
Asteroïde 1998 QE2 is één van de ruwweg 10.000 aardscheerders die tot nu toe zijn ontdekt. Wetenschappers verwachten dat er mogelijk één miljoen ruimtestenen om onze oren vliegen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd