Nieuwe cheetahrobot is klein, licht en razendsnel

cheetahrobot

Wetenschappers van het Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben een unieke robot gecreëerd. De cheetahrobot weegt minder dan 30 kilo, maar rent razendsnel.

De cheetahrobot lijkt op een kat, alleen heeft deze robot geen kop. Vooral de poten van de robot zijn bijzonder. Deze poten zijn zeer stabiel en zorgen ervoor dat de cheetahrobot op hoge snelheid kan rennen. De onderzoekers laten weten dat iedere poot uit drie onderdelen bestaat. Dit is vergelijkbaar met hoe de poot van een echte katachtige in elkaar zit. Veren worden gebruikt als pezen, terwijl actuatoren (kleine motoren die energie omzetten in beweging) de spieren vervangen.

Wist u dat…

…een robot in de vorm van een jachtluipaard vorig jaar een nieuw snelheidsrecord neerzette? De DARPA-robot rende 28,97 kilometer per uur.

Tijdens een test met robots onder de 30 kilo, legde de cheetahrobot zeven keer zijn lichaamslengte per seconde af. De robot is nog niet zo wendbaar als een echte kat, maar kan wel kleinere obstakels ontwijken.

De cheetahrobot is de opvolger van de salamanderrobot en de lampreirobot (een lamprei is een soort vis). “Op lange termijn hopen we dat de cheetahrobot leidt tot de ontwikkeling van nieuwe robots die gebruikt kunnen worden in reddingsoperaties,” vertelt Auke IJspeert, directeur van Biorob, het biorobotische laboratorium van EPFL. “We blijven goed kijken naar dieren en passen de principes toe in onze robots.”

Hieronder een video van de desbetreffende cheetahrobot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd