Megastudie: drink drie koppen koffie per dag voor een langer leven

Ooit dachten we te moeten minderen met koffie, maar die tijd is voorbij. Opnieuw is er een flinke studie die aantoont dat koffie goed is voor hart en bloedvaten en het leven verlengt.

Wie twee tot drie kopjes per dag drinkt heeft volgens de studie een significant hogere levensverwachting en een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met wie geen koffie drinkt. De gezondheidseffecten zijn het sterkst bij gemalen koffie, maar ook bij cafeïnevrije en oploskoffie zijn er positieve effecten. Dat blijkt uit data van bijna een half miljoen Britten uit de UK Biobank.

Gezonde leefstijl
“In deze grote, observationele studie werden gemalen koffie, oploskoffie en cafeïnevrije koffie gelinkt aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en overlijden daardoor of welke oorzaak dan ook”, zegt auteur van de studie, professor Peter Kistler van het Baker Heart and Diabetes Research Institute in Melbourne. “De resultaten wijzen uit dat een geringe tot matige inname van gemalen koffie, instantkoffie en cafeïnevrije koffie moet worden beschouwd als onderdeel van een gezonde levensstijl.”

Gemalen of instant
Omdat er nog weinig bekend is over de impact van verschillende koffiebereidingen op de hartgezondheid onderzocht deze studie het verband tussen de verschillende bereidingsmethodes en hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden. Daarvoor zijn gezondheidsdata van 449.563 Britten tussen de 40 en 69 jaar gebruikt. Zij zijn gemiddeld 12,5 jaar gevolgd. Deelnemers vulden een vragenlijst in met de vraag hoeveel kopjes koffie ze elke dag dronken en of ze meestal instantkoffie, gemalen koffie (zoals cappuccino of gefilterde koffie) of cafeïnevrije koffie dronken. Ze werden vervolgens ingedeeld in zes categorieën: van geen koffie tot vijf of meer koppen per dag.

De verschillende groepen koffiedrinkers werden vergeleken met de niet-drinkers om het verschil in risico op hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden te bepalen. De onderzoekers hebben de data gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, geslacht, etniciteit, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu, rookgedrag en thee- en alcoholgebruik. Er werd aanvullende informatie verkregen uit medische dossiers en overlijdensakten.

Levensverwachting
Alle soorten koffie werden in verband gebracht met een lagere kans op sterfte (door wat voor oorzaak dan ook). Het grootste positieve effect werd gemeten in de groep die twee tot drie kopjes gemalen koffie per dag dronk: de kans op overlijden was maar liefst 27 procent kleiner in vergelijking met de mensen die geen koffie dronken. Maar ook voor cafeïnevrije (14 procent) en instantbereidingen (11 procent) was er een positief effect, blijkt uit de studie die in het European Journal of Preventive Cardiology verscheen.

Hart- en vaatziekten
Tijdens de follow-up – gemiddeld 12,5 jaar later – werden bij 43.173 (9,6 procent) deelnemers hart- en vaatziekten geconstateerd. Alle koffiesoorten correleerden met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Wederom werd het laagste risico waargenomen bij de inname van twee tot drie kopjes per dag, wat in vergelijking met de koffiegeheelonthouders uitkomt op een verminderde kans op hart- en vaatziekten van 6 procent bij cafeïnevrije koffie, 20 procent bij gemalen koffie en 9 procent bij het drinken van oploskoffie.

Hartritmestoornissen
Er werd tijdens de follow-up bij 30.100 (6,7 procent) deelnemers een hartritmestoornis geconstateerd. Gemalen koffie en oploskoffie verkleinden de kans op hartritmestoornissen. Dit positieve effect was niet zichtbaar bij de cafeïnevrije koffiedrinkers. Vergeleken met niet-drinkers werden de laagste risico’s waargenomen bij vier tot vijf kopjes per dag voor gemalen koffie en twee tot drie kopjes per dag voor oploskoffie, met respectievelijk 17 procent en 12 procent minder kans op aritmie.

Niet de cafeïne
Professor Kistler legt uit: “Cafeïne is het bekendste bestanddeel van koffie, maar de drank bevat meer dan honderd verschillende biologisch actieve componenten. Waarschijnlijk zijn de niet-cafeïnehoudende ingrediënten verantwoordelijk voor de positieve verbanden die zijn gevonden tussen koffiedrinken, hart- en vaatziekten en levensverwachting. Onze bevindingen geven aan dat het drinken van bescheiden hoeveelheden koffie van alle soorten, en vooral versgemalen koffie, niet moet worden ontmoedigd. Geniet elke dag van enkele kopjes koffie. Het is gezond voor je hart en bloedvaten.”

Bronmateriaal

"The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank" - European Journal of Preventive Cardiology 

Afbeelding bovenaan dit artikel: r 13758299 van Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd