Massagraf ontdekt in Alkmaar

Wetenschappers hebben in het oude deel van Alkmaar zo’n vijftien skeletten gevonden. Daarnaast troffen zij er hagel en musketkogels aan. Volgens de archeologen is het massagraf een overblijfsel van het Beleg van Alkmaar dat zich in 1573 afspeelde.

Het beleg van Alkmaar startte op 21 augustus 1573. De Spanjaarden belegerden de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op 8 oktober van datzelfde jaar gaven ze het noodgedwongen op; Willem van Oranje had de dijken rond Alkmaar laten doorsteken en de vijanden kozen het hazenpad.

Het is niet voor het eerst dat wetenschappers in Alkmaar op oude skeletten stuiten. Eerder legden ze in hetzelfde gebied al een begraafplaats van een klooster bloot. Daarbij werden 170 skeletten gevonden.

De archeologen doen hun onderzoek in Alkmaar in opdracht van de gemeente. Deze wil het plein waar de vondsten zijn gegaan opknappen en daarvoor moeten eerst de zeer oude schatten veilig worden gesteld. Dat lukt de archeologen goed: naast het massagraf ontdekten ze eerder ook al de restanten van de historische bestrating van het plein.

Het beleg van Alkmaar door Frans Hogenberg

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd