Kunnen honden televisie kijken?

Er zijn exemplaren die met alle gemak tien minuten lang America’s Funniest Home Videos kunnen kijken. Hoewel hun gespitste oren en schuine kopje er dan misschien op wijst dat ze heel geconcentreerd aan het kijken zijn, is onduidelijk wat de dieren nu echt zien.

Deze vraag is dan ook niet geheel eenduidig te beantwoorden. Het hangt er namelijk deels van af wat voor televisie u in de huiskamer hebt staan. Heeft u nog een oude beeldbuis dan is er voor uw hond waarschijnlijk geen touw aan vast te knopen. Wij mensen zien op zo’n televisie namelijk vloeiende beelden. Maar die beelden bestaan eigenlijk uit frames. Zo’n televisie laat per seconde 25 frames zien. Onze ogen zijn zo langzaam dat wij dat ervaren als bewegend beeld. Maar honden zijn een stuk sneller. Zij kunnen tussen de 40 en 80 frames per seconde verwerken. Wanneer de hond naar de televisie kijkt, ziet hij dus vooral heel veel plaatjes die elkaar rap opvolgen.

Bent u gezegend met een wat modernere televisie dan kan uw hond uw favoriete film of serie wellicht ook meekijken. Deze televisies verversen de frames namelijk veel sneller, tot wel 1000 keer per seconde.

Maar volgt de hond het dan ook echt? Tot op heden zijn wetenschappers er niet in geslaagd om met zekerheid vast te stellen of de hond echt kijkt. Het is namelijk moeilijk om onderscheid te maken tussen de serie waar de hond naar kan kijken of de geluidjes en flikkerende beelden waar hij op zichzelf al gefascineerd door kan raken. Maar zeg nooit nooit: het zou niet de eerste keer zijn dat het dierenrijk ons mensen verrast.

Bronmateriaal

"Why can't dogs watch CRT-style TVs?" - Thenakedscientists.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd