Long covid komt voor op alle leeftijden en lang na besmetting: dit zijn de symptomen

Ook kinderen en jongeren, die niet ernstig ziek waren door hun coronabesmetting, kunnen long covid krijgen. Dat blijkt uit een grote studie onder bijna de helft van de Duitse bevolking. 

Volgens een onderzoek van UMC Groningen en het Radboudumc in Nijmegen uit augustus 2022 houdt een op de acht Nederlanders langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit onderzoek, dat in The Lancet verscheen, analyseerde de gezondheidsgegevens van 13.000 Nederlanders uit het noorden van het land, die meedoen met het langlopende Lifelines-onderzoek.

En het is niet de enige, steeds meer studies toonden aan dat sommige mensen die besmet zijn geweest met Covid-19 langdurige gezondheidsproblemen houden, zelfs meer dan drie maanden nadat de acute fase van de ziekte voorbij is. Het bewijs voor long covid is echter nog steeds beperkt, vooral bij kinderen en adolescenten. In een nieuw Duits onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van een dataset die de medische gegevens van bijna de helft van de Duitse bevolking omvat, is aanvullend bewijs gevonden voor het bestaan van long covid, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Hierbij zijn dertien verschillende symptomen van long covid vastgesteld.

Schokkend verschil
“Het verraste en schokte ons dat de langetermijngevolgen van Covid-19 zo verschillend uit kunnen pakken bij kinderen en adolescenten. Eerdere studies hebben al bewezen dat dit effect bij volwassenen voorkomt, maar het was nog niet duidelijk of dit ook onder de achttien jaar zou gelden. Sommige kinderartsen betwisten deze onderzoeksresultaten nog steeds”, legt de Duitse onderzoeker Martin Roessler van de Technische Universität Dresden uit in een gesprek met Scientias.nl.

De gegevens van zo’n 900.000 mensen, van wie 157.000 mensen tenminste drie maanden eerder positief waren getest met een PCR-test, zijn gebruikt voor de studie. Driekwart miljoen anderen, die zorgvuldig zijn uitgezocht op leeftijd, geslacht en al bestaande medische aandoeningen, maar geen positieve PCR-uitslag hadden, behoorden tot de controlegroep.

Hoesten en vermoeidheid
Kinderen en adolescenten die waren besmet met Covid-19 hadden 30 procent meer kans op gedocumenteerde gezondheidsproblemen in vergelijking met niet-besmette leeftijdsgenoten. Bij volwassenen lag dit percentage met 33 procent op een vergelijkbaar niveau. Bij kinderen en adolescenten kwamen symptomen als malaise, vermoeidheid, uitputting, hoesten en keel of borstpijn het meest voor, meer dan drie maanden na een eerdere coronabesmetting, maar ook de percentages voor hoofdpijn, koorts, buikpijn, angststoornis en depressie waren verhoogd. Bij volwassenen werden reuk- en smaakstoornissen, koorts en ademhalingsmoeilijkheden het meest in verband gebracht met een coronabesmetting, maar ook hoesten, keel- en borstpijn, haaruitval, vermoeidheid, uitputting en hoofdpijn kwamen vaker langs in de dataset.

Volwassenen zieker
“Zowel kinderen en pubers als volwassenen lopen het risico op langdurige gevolgen na een coronabesmetting, maar de symptomen verschillen enigszins tussen deze leeftijdsgroepen. Hoewel de relatieve toename van het risico op long covid bij kinderen en pubers ongeveer net zo groot is als bij volwassenen, is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat het absolute risico op long covid lager is voor kinderen dan voor de volwassen bevolking. De ernst van het ziekteverloop na besmetting met het coronavirus is een voorspeller van long covid”, legt Roessler uit. En volwassenen zijn veel vaker ernstig ziek door een infectie.

“In overeenstemming met andere onderzoeken geven onze resultaten aan dat mensen met een ernstiger beloop van Covid-19, bijvoorbeeld degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of op de IC werden behandeld, veel meer risico lopen op long covid. Onze studie heeft de mogelijke invloed van herinfecties met een volgende coronavariant niet onderzocht”, aldus de onderzoeker nog.

Meer onderzoek naar jongeren
“We kunnen het bestaan van long covid bij kinderen en adolescenten niet negeren, ook al doen we in ons onderzoek geen directe beleidsaanbevelingen. We zijn van mening dat verder onderzoek nodig is om meer licht te werpen op de langetermijngevolgen van Covid-19 bij de jongere leeftijdsgroepen”, zegt Roessler.

“Hoewel kinderen en adolescenten er minder last van lijken te hebben dan volwassenen, zijn deze bevindingen statistisch significant voor alle leeftijdsgroepen. De resultaten van onze studie geven aan dat mensen van alle leeftijdsgroepen, inclusief kinderen en adolescenten, een risico lopen op het post-Covid-19-syndroom.”

Bronmateriaal

"Post-COVID-19-associated morbidity in children, adolescents, and adults" - PLoS Medicine

Interview met onderzoeker Martin Roessler van de Technische Universität Dresden
Afbeelding bovenaan dit artikel: Maridav

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd