‘Light frisdrank vergroot de kans op beroertes’

Om te voorkomen dat we te dik worden, storten we ons massaal op de light frisdranken. Maar of dat nu zo gezond is? Uit eerdere onderzoeken bleek al dat kunstmatige zoetstoffen in de drankjes kanker kunnen veroorzaken en een nieuwe studie gooit nog meer olie op het vuur door te stellen dat de dranken de kans op vaatziekten en met name een beroerte vergroot. Natrium is dit keer de boosdoener.

De wetenschappers verzamelden de gegevens van 2500 mensen. Alle proefpersonen waren de 40 inmiddels gepasseerd. Al snel ontdekten de wetenschappers dat er een verband is tussen de consumptie van light frisdranken en vaatziekten. Nader onderzoek toonde aan dat natrium de oorzaak van dat verband is. Het stofje kan in grotere hoeveelheden gevaarlijk zijn en de bloedtoevoer naar de hersenen hinderen.

Kans
Proefpersonen die één of meer glaasjes light frisdrank op een dag nuttigden, hadden 61 procent meer kans op vaatziekten dan de mensen die geen frisdrank namen. Een tweede studie onder dezelfde groep toonde aan dat mensen die meer dan 4000 milligram natrium per dag nuttigden twee keer zoveel kans hadden op een beroerte dan mensen die minder dan 1500 milligram (de aanbevolen hoeveelheid) per dag naar binnen werkten.

WIST U DAT…

Natrium
Light frisdranken bevatten over het algemeen vrij veel natrium (uit zout). Een blikje cola light bevat bijvoorbeeld zo’n 35 tot 40 milligram natrium. Dat lijkt misschien weinig, maar als mensen meerdere glazen naar binnen werken en dan ook nog eens zout eten, gaat het heel hard, zo benadrukken de wetenschappers.

Teveel
De proefpersonen kregen over het algemeen veel te veel natrium binnen: gemiddeld twee keer de aanbevolen hoeveelheid. Ook toen de wetenschappers andere factoren zoals het gehele dieet, beweging, bestaande gezondheidsproblemen, demografische factoren en een eventuele verslaving aan roken hadden meegenomen, bleek het verband tussen natrium en de vaatziekten overeind te blijven.

Nader onderzoek is noodzakelijk, zo menen de onderzoekers. Maar enige terughoudendheid met de light frisdranken kan waarschijnlijk geen kwaad.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd