Laatste stuiptrekkingen van een stervende ster: vereeuwigd door de Very Large Telescope

De zwakke nevel rondom de rode reuzenster ESO 577-24 is slechts 10.000 jaar zichtbaar, maar deze laatste ademhaling is in ieder geval vereeuwigd door de Very Large Telescope.

De ruimtefoto van de week is een prachtige opname van een planetaire nevel op zo’n 1.400 lichtjaar van de aarde. De dode reuzenster in het centrum van de nevel heeft zijn buitenste gaslagen afgestoten, waardoor er een hete dwergster achterblijft. Dit restant zal vanaf nu afkoelen en vervagen.

Als je de foto opent en gaat inzoomen, dan zie je ook tientallen – misschien wel honderden – achtergrondstelsels. Dit zijn sterrenstelsels die achter de nevel liggen en door de gaswolken zichtbaar zijn.

Wat is een rode reus?
Rode reuzen zijn sterren in de laatste levensfase. Ze hebben geen waterstofvoorraad meer in de kern en zwellen vervolgens op. Ze worden honderden keren groter en slokken zelfs nabije planeten op. Daarna verliezen rode reuzen hun buitenste gaslagen. Ook de zon zal over een paar miljard jaar opzwellen tot een rode reus en de planeten Mercurius, Venus en de aarde verorberen.

Alleen zichtbaar met een krachtige telescoop
De planetaire nevel lijkt goed zichtbaar op deze foto van ESO’s Very Large Telescope, maar zou je met eigen ogen naar dit stukje hemel turen in het sterrenbeeld Maagd, dan is het lastig om dit object te spotten. Bekijk maar eens de video hieronder en zie hoe ver er wordt ingezoomd voor de nevel in beeld verschijnt.

Het goede nieuws is dat de dood van een ster ook weer een kans op nieuw leven biedt. Wie weet worden de gaslagen van de rode reuzenster ooit weer gebruikt om een nieuwe ster te vormen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd