Kindermishandeling resulteert in kleiner brein

Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen die mishandeld worden daar een kleinere hippocampus aan overhouden.

Dat is te lezen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 193 mensen.

Mishandeling
Eerst werd vastgesteld in welke mate sprake was van mishandeling. Vervolgens werden de hersenen van de proefpersonen bestudeerd. Daarna legden de onderzoekers de gegevens van beide onderzoeken naast elkaar. Ze ontdekten dat de hippocampus van proefpersonen die mishandeld waren er iets anders uitzag dan die van proefpersonen die een gelukkige jeugd hadden gehad.

Subgebieden
In de hippocampus van mishandelde proefpersonen bleken drie subgebieden 44 tot 60 procent kleiner te zijn dan bij de controlegroep. Die resultaten onderschrijven de hypothese dat op jonge leeftijd blootgesteld worden aan stress invloed heeft op de ontwikkeling van de hippocampus.

De hippocampus is een belangrijk onderdeel van de hersenen. De hippocampus is onder meer betrokken bij het regelen van ons cortisolniveau. Wanneer we stress ondervinden, stijgt de hoeveelheid stresshormonen (cortisol) en de hippocampus moet die stresshormonen weer terugschroeven. Het onderzoek verklaart mogelijk ook waarom mishandelde kinderen ook op latere leeftijd niet goed met stress om kunnen gaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd