Wetenschappers gaan de kleuren van de schilderijen van Vincent van Gogh reconstrueren.
Door de jaren heen zijn de kleuren van de werken erg verkleurd. Hoe de schilder ze ooit bedoeld heeft, is hierdoor niet duidelijk.
Subsidie
Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Tilburg heeft een subsidie van 600.000 euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek. Hij werkt al sinds het jaar 2000, samen met andere onderzoekers, aan de digitale analyse van schilderijen. “Vooral de schilderijen van Vincent van Gogh hebben onze interesse. De resultaten uit onze eerdere onderzoeken gaven weer dat Van Gogh veel aanvullende kleuren gebruikte in zijn periode. Ook kwamen wij er achter dat de computer een goed objectief meetinstrument is voor kunst” vertelt Postma aan Scientias.nl.
Digitaal
Om erachter te komen wat de originele kleuren van de werken van Van Gogh zijn geweest, maken Postma en zijn team digitale 3D-reproducties van de schilderijen. “In combinatie met kennis van verouderingsprocessen maken we computermodellen waarmee we de schilderijen en tekeningen terug en vooruit in de tijd kunnen projecteren.” Daarnaast zullen ook conservatoren, restauratoren en de Universiteit van Delft meewerken aan het project. “Het Van Gogh Museum en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed zullen zich voornamelijk richten op de chemische en fysische aspecten.”
Internationaal
Het onderzoek mag zich ook verheugen in internationale interesse. Het maakt deel uit van een internationaal netwerk waarbinnen wordt samen gewerkt om de originele kleuren van oude werken weer tot leven te brengen.
De onderzoekers vragen zich tevens af of wij de schilderijen van Van Gogh in de oorspronkelijke kleuren nog wel mooi vinden. Dat zal na hun onderzoek duidelijk moeten worden.