Kinderen krijgen sneller Mexicaanse griep

 GEZONDHEID  Jonge mensen onder de achttien jaar zijn vatbaarder voor de Mexicaanse griep dan volwassenen. Wanner iemand in een huishouden deze griep heeft, krijgen kinderen het eerder dan de volwassenen. Het is echter niet zo dat jonge mensen gemakkelijker anderen infecteren met het besmettelijke H1N1-virus.

Engelse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten 216 mensen die Mexicaanse griep onder de leden hadden. Daarnaast werden 600 mensen in de gaten gehouden die samenleefden met de 216 besmette mensen. Uit het onderzoek kwamen verrassende resultaten.

Zo is het onnodig om mensen langer dan vier dagen thuis te houden na het krijgen van de symptomen. De gemiddelde tijd tussen de symptomen van het eerste besmette gezinslid en het tweede besmette gezinslid is 2,6 dagen. Eerder adviseerden verschillende gezondheidsinstanties besmette mensen om zeven dagen thuis te blijven. Economisch gezien niet erg handig.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat gezinsleden onder de achttien jaar twee keer zo snel geïnfecteerd zijn dan gezinsleden tussen de negentien en vijftig jaar. Mensen boven de vijftig jaar zijn het minst vatbaar voor de griep.

Ook interessant: hoe kleiner het huishouden, hoe groter de kans dat de Mexicaanse griep wordt doorgegeven. Bij een huishouden van twee personen is de kans dat de Mexicaanse griep wordt doorgegeven 28 procent; bij een huishouden met zes personen slechts negen procent.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd