‘Vitamine E verkort leven met vier maanden’

 GEZONDHEID  In deze koude dagen zijn de potjes met vitaminepillen niet aan te slepen. Maar heeft dat nu nut? Onderzoekers van de Tel Aviv University zochten het uit en concluderen dat sommige vitamines meer kwaad dan goed doen. Zo is vitamine E in hoge concentraties een echte boosdoener.

“Er waren zoveel tegenstrijdige verslagen over vitamine E en de effecten ervan op verschillende ziektes en in het bijzonder hartaandoeningen, dat we dit recht wilden zetten,” legt onderzoeker Dov Lichtenberg uit. Het onderzoek van Lichtenberg en cohorten is dan ook een stuk eenduidiger geworden. Mensen die geen vitamine E-supplementen tot zich namen hadden meer zogenaamde Quality-Adjusted-Life-Years (QALY). Neem bijvoorbeeld iemand die twintig jaar geobserveerd wordt. De eerste tien jaar is hij gezond. Dan is zijn QALY tien (tien jaar). Dan krijgt hij een beroerte en is zijn levenskwaliteit maar de helft van de kwaliteit in de eerste tien jaar. Dan is zijn QALY 5. Zijn totale QALY is dan 15.

De onderzoekers bepaalden van 300.000 Amerikanen de QALY en het blijkt dat mensen die zonder de vitamine E-supplementen leefden een QALY van zo’n 0,3 jaar meer hadden ten opzichte van de mensen met de vitamine E-supplementen. Heel concreet zou dat betekenen dat vitamine E-supplementen het leven met zo’n vier maanden verkorten. Natuurlijk kan dit per persoon nog iets verschillen, maar het gemiddelde is overduidelijk.

Volgens de onderzoekers dient er nu eerst onderzocht te worden welke mensen wel baat hebben bij vitamine E. “We hebben nu geconcludeerd dat naar de kruidenier gaan om vitamine E-supplementen te halen geen goed doet. Een dokter zal geen medicijnen tegen een lage bloeddruk voorschrijven, tenzij iemand een lage bloeddruk heeft. Het lijkt erop dat dit ook voor antioxidanten geldt. Als je ze aan iedereen geeft, doe je meer kwaad dan goed. Sommige mensen hebben er baat bij, maar meer mensen worden er door geschaad.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd