Vandaag eert Google Karl Landsteiner met een doodle. Maar waarom eigenlijk? Nou, hij won een Nobelprijs en redt – ondanks dat hij 73 jaar geleden overleed – nog altijd levens.
Wie was Karl Landsteiner?
Landsteiner werd in 1868 in Wenen geboren. Hij ging medicijnen studeren en ging aan de slag als assistent van Max von Gruber in het pathologisch-anatomisch instituut van de universiteit van Wenen. Nog verbonden aan dit instituut publiceerde hij als jonge medicus in 1900 een baanbrekend idee.
Wat dan?
Hij zag dat bloedtransfusies vaak mis gingen. Maar slechts zelden was dat het gevolg van bloed dat ziek was, zo stelde hij. Ook nadat een patiënt ‘gezond’ bloed had ontvangen, konden de rode bloedcellen gaan klonteren. Landsteiner besloot dat verder te onderzoeken en ging bloed van verschillende mensen mengen om te kijken welke combinaties leidden tot klonteringen en welke combinaties wel goed werkten. Hij ontdekte zo dat bloed van de ene persoon soms verschilt van het bloed van de andere persoon. Blijkbaar waren er verschillende typen bloed: bloedgroepen.
Een doorbraak!
Absoluut! Met de ontdekking van Landsteiner had een bloedtransfusie een veel grotere kans van slagen, omdat nu bloed aangeboden kon worden dat bij het bloed van de ontvanger paste. Overigens duurde het wel even voor de wetenschappelijke wereld het idee van Landsteiner omarmde.
Hoe ging het verder?
Landsteiner voorzag de bloedgroepen die hij ontdekt had, van een naam: A, B en C (laatstgenoemde bloedgroep wordt tegenwoordig O genoemd). In de jaren die volgden, bleef hij met veel bezieling onderzoek doen naar bloed. En in 1930 leverde het onderzoek van Landsteiner hem de Nobelprijs voor Geneeskunde op.
Een Google Doodle met een Nederlands tintje?
Een heel klein beetje! Landsteiner heeft namelijk een tijdje in een ziekenhuis in Den Haag gewerkt en publiceerde ook in ons land verschillende papers. Vanuit Nederland trok hij in 1922 naar de VS waar hij nog meer bloedgroepen ontdekte.
In 1943 stierf Landsteiner in het harnas: terwijl hij bezig was met onderzoek in zijn laboratorium. Hij werd 75 jaar.
Hoeveel weet jij over bloed?
Tien vragen over de rode vloeistof die – terwijl je dit leest – door je lichaam raast. Hoeveel kun jij goed beantwoorden?
[viralQuiz id=2]