Schuilt er achter planeet X nog een andere planeet?

Astronomen zijn op zoek naar de negende planeet van het zonnestelsel: Planeet X. Mogelijk helpen zogenoemde extreme transneptuniaanse objecten de richting aan te wijzen waar de mysterieuze planeet schuilt.

Wereldnieuws was het op 20 januari: wetenschappers hadden indirect bewijs gevonden dat ons zonnestelsel niet acht, maar negen planeten telt. Nummer negen draait op grote afstand om de zon en is waarschijnlijk tien keer groter dan de aarde. Een flinke jongen dus.

De banen van zes grote ruimtestenen worden waarschijnlijk beïnvloed door Planeet X, namelijk Sedna, 2012 VP113, 2004 VN112, 2007 TG422, 2013 RF98 and 2010 GB174. Volgens de berekeningen van twee Spaanse astronomen is Planeet X in staat om enkele van deze extreme transneptuniaanse objecten uit het zonnestelsel te slingeren. “Al deze objecten verlaten het zonnestelsel in minder dan 1,5 miljard jaar”, vertelt onderzoeker Carlos de la Feunte Marcos. “2004 VN112, 2007 TG422 en 2013 RF98 zijn mogelijk al veel eerder aan de beurt. Zij worden binnen 300 miljoen jaar weggeslingerd. De banen van dit trio worden door Planeet X binnen een tijdsbestek van tien miljoen jaar zeer onstabiel.”

Aangepaste baan
Het feit dat de zes extreme transneptuniaanse objecten al miljarden jaren een stabiele baan hebben, was een reden voor de Spaanse astronomen om de baan van Planeet X iets aan te passen.

Meerdere planeten
De meest opmerkelijke conclusie is dat astronoom Carlos de la Fuente Marcos gelooft dat er wellicht meerdere planeten zijn. Hij en zijn broer Raúl hebben verschillende scenario’s uitgewerkt, maar een scenario met meerdere planeten lijkt het best overeen te komen met de berekeningen. In dat geval is er sprake van resonantie, waardoor Sedna en zijn broertjes en zusjes toch stabiele banen hebben.

Bronmateriaal

"Extreme trans-Neptunian objects lead the way to Planet Nine" - FECYT - SPANISH FOUNDATION FOR SCIENCE AND TECHNOLOGY

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd