Je kunt maar beter geen hartstilstand krijgen in een wolkenkrabber

Hoe hoger je in de wolkenkrabber zit, hoe kleiner je overlevingskansen zijn, zo blijkt uit nieuwe onderzoek.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze de gegevens van 8216 mensen die een hartstilstand kregen en behandeld werden door de alarmdiensten, bestudeerden. Slechts 3,8 procent van de 8216 mensen overleefde de hartstilstand en werden weer uit het ziekenhuis ontslagen. De onderzoekers keken vervolgens naar de woonomstandigheden van de mensen die een hartstilstand kregen. Mensen die op de begane grond, eerste of tweede verdieping van een flat of huis woonden, bleken een hartstilstand in 4,2 procent van de gevallen te overleven. Voor mensen die op de derde verdieping of hoger woonden, was die kans aanzienlijk kleiner: 2,6 procent.

Overlevingskans per verdieping
De onderzoekers besloten nog verder in te zoomen op de onderzoeksresultaten en keken naar de overlevingskansen per verdieping. Ze ontdekten dat hoe hoger mensen woonden, hoe kleiner hun overlevingskansen waren. Zo was de overlevingskans van mensen die boven de zestiende verdieping woonden slechts 0,9 procent (van de 216 mensen die op die hoogte een hartstilstand kregen, overleefden er slechts twee). Van de (30) onderzochte mensen die boven de 25e verdieping leefden, overleefde er geen één.

Kleine overlevingskans
Dat de overlevingskansen van mensen op grote hoogte zo klein zijn, heeft volgens onderzoeker Ian Drennan alles te maken met de tijd die hulpdiensten nodig hebben om ter plaatse te komen. Op papier kan een ambulance misschien binnen een paar minuten bij het flatgebouw zijn, maar voor de hulpdiensten daadwerkelijk op de vijftiende of zesentwintigste verdieping zijn, zijn vaak al kostbare minuten verstreken. Men moet wachten op een lift, of zelfs – omdat bijvoorbeeld het brancard niet in de lift past – met de trap naar boven.

Het onderzoek is dan ook vooral een waarschuwing. Er worden steeds meer hoge gebouwen uit de grond gestampt. En de mensen die hoog in die gebouwen wonen, hebben het idee midden in de stad te wonen, met alle voorzieningen en ook de hulpdiensten dichtbij. Maar in werkelijkheid zitten ze – als het om spoedeisende hulp gaat – ietwat geïsoleerd. Tenzij er maatregelen worden genomen, zo stellen de onderzoekers. Ze denken dan bijvoorbeeld aan een speciale liftsleutel waarmee hulpdiensten in het geval van nood als enigen de lift kunnen bedienen. Maar ook aan AED’s op elke verdieping van een hoog gebouw. Bovendien zou het handig zijn als de manager van een hoog flatgebouw een seintje krijgt zodra de hulpdiensten onderweg zijn; hij of zij kan dan zorgen dat het gebouw toegankelijk is en de liften klaarstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd