Minder calorieën nuttigen? Koop een grotere eettafel!

Aan een grotere tafel zijn mensen zich er minder van bewust dat ze kleinere porties voedsel voorgeschoteld krijgen en eten ze – onbewust – minder.

Dat stellen onderzoekers van het Cornell Food & Brand Lab. Ze baseren zich op experimenten.

Experiment
De onderzoekers namen vier grote pizza’s en sneden ze in acht of zestien stukken. Vervolgens plaatsten ze de pizza’s op een tafel die ongeveer net zo groot was als de pizza of op een tafel die veel groter was dan een pizza. 219 studenten werden daarna naar één van de vier tafels geleid om pizza te eten. Ze mochten zoveel eten als ze wilden en de onderzoekers hielden nauwlettend in de gaten hoeveel de proefpersonen nuttigden.

Kleine pizzapunt
Proefpersonen die aan een kleine tafel zaten en kleine pizzapunten voorgeschoteld kregen, hadden prima in de gaten dat die pizzapunten ongeveer de helft kleiner waren dan normaal. En ze aten er dan ook veel meer van.
Wanneer proefpersonen aan een grote tafel een pizza voorgeschoteld kregen die in zestien kleine puntjes verdeeld was, reageerden ze heel anders. Zij zagen de kleine puntjes als normale pizzapunten en aten veel minder pizza dan de proefpersonen aan de kleine tafel.

“Wil je minder eten? Serveer dan kleine porties op grote tafels,” adviseert onderzoeker Brennan Davis. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad The Behavioural Science of Eating.

Bronmateriaal

"Size matters" - Cornell Food & Brand Lab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd