Is dit dan Jack the Ripper?

Iedereen heeft wel eens van hem gehoord. Maar wie schuilging achter de naam? Dat is tot op heden onbekend.

Oud-detective Trevor Marriott beet zich na zijn pensioen in de zaak vast en denkt te weten wie Jack the Ripper was. Hij maakte zelfs een reconstructietekening van de moordenaar.

Wie was Jack?
Even terug naar 1888: tussen augustus en november van dit jaar worden in de buurt van Londen vijf vrouwen vermoord. Hun lichamen zijn ernstig verminkt: sommige vrouwen missen zelfs organen. In een brief claimt ‘Jack the Ripper’ verantwoordelijk te zijn voor de moorden.

Organen

Jack the Ripper wordt ervan beschuldigd zelfs organen van zijn slachtoffers te hebben verwijderd. Dat was met zo’n precisie gedaan dat de moordenaar wel verstand moest hebben van de anatomie van het menselijk lichaam. Feigenbaum had dat waarschijnlijk niet. Maar dat wil niet zeggen dat hij Jack the Ripper niet was. Marriott vermoedt – net als vele andere experts – dat de organen niet door de dader, maar in het mortuarium werden verwijderd. Vanaf 1832 mocht dat namelijk: het was bedoeld als oefening voor toekomstige artsen. Het lijkt erop dat Marriott gelijk heeft: het lichaam van één van de slachtoffers van Jack the Ripper werd kort na haar dood gevonden. De moordenaar kan in zo’n korte tijd nooit de vrouw omgebracht hebben en haar baarmoeder met zo’n precisie – in het donker – hebben verwijderd.

Verdachten
Maar wie gaat schuil achter die naam? Die vraag hield de politie zowel toen als nu bezig. Een lijst met meer dan 200 verdachten is het gevolg. Maar Mariott denkt nu eindelijk een stevige zaak te hebben opgebouwd en wel tegen de Duitse zeeman Carl Feigenbaum.

Feigenbaum
Feigenbaum werd in 1896 veroordeeld tot de elektrische stoel, omdat hij Juliana Hoffman had vermoord. De moord vond plaats in Manhattan en Feigenbaum gebruikte een soortgelijk wapen als in Londen is gebruikt. Bovendien blijkt uit dossiers van de haven dat zeeman Feigenbaum elke keer als er in Londen een moord gepleegd werd in de stad was.

Bekentenis
Ook de bekentenis die Feigenbaum deed nadat hij Hoffman had vermoord wijst erop dat hij vaker mensen had gedood. Hij stelt in de bekentenis dat hij lijdt aan een ziekte die ervoor zorgt dat hij het verlangen heeft om vrouwen te vermoorden en te verminken.

WIST U DAT…

…de laatste tijd meer reconstructies zijn gemaakt van historische figuren? Bekijk hier een reconstructie van het hoofd van Shakespeare en hier een reconstructie van Ötzi de ijsman.

Reconstructie
Hoe Feigenbaum eruit zag? Er zijn geen foto’s van de man. Maar toch hebben experts de mogelijke Jack the Ripper een gezicht gegeven. Op basis van een beschrijving die in de Amerikaanse gevangenis van hem gemaakt werd, kon een reconstructietekening worden vervaardigd. En zo staart een mogelijke Jack the Ripper ons 123 jaar nadat de moorden werden gepleegd aan.

Het bewijs tegen Feigenbaum is overweldigend. Maar is hij ook de dader? Onderzoeker Xanthe Mallett van de universiteit van Dundee is onder de indruk van het bewijs, maar is ook terughoudend. “Feigenbaum kan verantwoordelijk zijn geweest voor één moord, enkele moorden of misschien zelfs allemaal (…) Deze zaak is zeker nog niet opgelost.” En zo blijft het mysterie bestaan.

Bronmateriaal

"Is this the face of Jack the Ripper?" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Trevor Marriott.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd