Kikker creëert dauw tijdens droogte

Een Australische kikker houdt er slimme trucjes op na om ook in perioden van extreme droogte aan drinkwater te komen.

Wanneer het buiten koud is, verlaat de kikker zijn warme holletje en gaat even buiten staan. Vervolgens duikt hij weer zijn warme huis in. Hierdoor ontstaat condensatie op zijn huid. Dat water nemen de dieren via hun huid op en zo weten ze ook in perioden van extreme droogte voldoende vocht binnen te krijgen.

Kou
Dat hebben onderzoekers ontdekt. Ze bestudeerden de kikker Litoria caerulea. En al snel kwamen ze voor een raadsel te staan. Waarom komen deze kikkers uit hun holletjes op avonden dat het zo koud is dat ze zich haast niet kunnen bewegen?

WIST U DAT…

…vrouwelijke kikkers ambitieuze mannetjes afremmen?

Dauw
De onderzoekers lieten de kikkers afkoelen – bijvoorbeeld door ze ‘s nachts buiten te zetten – en lieten ze daarna binnen (waar het tot wel tien graden warmer was) weer op temperatuur komen. Al snel ontstond er dauw op de kikkers. En die dauw namen de dieren op: vijftien minuten nadat de kikkers binnen waren, nam hun massa met één procent toe. Zo krijgen de kikkers net ietsje meer water binnen dan ze verliezen, zo concluderen de onderzoekers in het blad The American Naturalist.

Ook in het wild
De kikkers zijn hoogstwaarschijnlijk niet de enigen die dit trucje gebruiken. Eerder was al gebleken dat ook gekko’s, tarantula’s en padden in laboratoria dauw verzamelen om te drinken. Of ze het ook in het wild deden, bleef onduidelijk. Dit onderzoek wijst erop dat het ook in het wild gebeurt.

Overigens moeten de kikkers ook wel goed in staat zijn om het weer te beoordelen. Alleen als de omstandigheden perfect zijn, kunnen ze met dit trucje meer water winnen dan dat ze verliezen. Zodra hun holletje te koud is of de lucht buiten te warm, verliezen ze meer water dan ze met condensatie winnen. En dat kan dodelijk zijn.

Bronmateriaal

"Australian Frogs Do the Dew" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Arthur Chapman (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd