Indiase maanmissie schrijft nu al geschiedenis: zwavel ontdekt op de zuidpool van de maan

Ook zijn er verschillende andere elementen gevonden, waaronder ijzer, chroom en titanium. Er wordt nog grondig gezocht naar de aanwezigheid van waterstof.

Precies een week geleden arriveerde de Indiase maanlander Chandrayaan-3 op de maan. Een immense mijlpaal voor India, dat hiermee het vierde land is geworden dat succesvol op de maan heeft weten te landen. En het land heeft gelijk een primeur te pakken. Want voor het eerst hebben in situ-metingen (oftewel metingen van ter plekke aanwezige grondstoffen) met behulp van instrumenten aan boord van de Chandrayaan-3 -rover bevestigd dat er nabij de zuidpool van de maan zwavel te vinden is.

Rover
Aan boord van de lander die een week geleden op het maanoppervlak voet aan de grond zette, bevinden zich verschillende instrumenten waarmee India de maan in het algemeen en de zuidpool in het bijzonder beter hoopt te gaan begrijpen. Daarnaast is er tevens een rovertje meegereisd dat er ondertussen al op uit is getrokken om de directe omgeving van de lander te verkennen. De rover zwerft nu rond in een gebied dat Shiv Shakti Point wordt genoemd. Veel tijd is er echter niet; van zowel de lander als de rover wordt verwacht dat ze ongeveer 1 maan-dag, oftewel 14 aardse dagen, operationeel zullen zijn.

Elementen
Lang had het rovertje gelukkig ook niet nodig. Want het team bevestigt dat de rover al binnen enkele dagen verschillende interessante elementen heeft ontdekt. Het gaat zoals gezegd om zwavel, maar ook om calcium, ijzer, chroom en titanium. Verdere metingen hebben tevens de aanwezigheid van mangaan, silicium en zuurstof aan het licht gebracht. Er wordt nog grondig gezocht naar waterstof.

Instrument
De rover stuitte op deze elementen met behulp van het Laser-Induced Breakdown Spectroscope (LIBS)-instrument waarmee hij uitgerust is. Met dit instrument zijn nu de allereerste in situ-metingen uitgevoerd om de elementaire samenstelling van het maanoppervlak nabij de zuidpool te achterhalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek die de samenstelling van materialen analyseert door ze te bombarderen met intense laserpulsen. Zo’n laserpuls genereert namelijk een extreem heet en lokaal plasma. Dit verzamelde plasmalicht wordt vervolgens geanalyseerd. Omdat elk element een karakteristieke reeks golflengten uitzendt wanneer het zich in een plasmatoestand bevindt, kan de elementaire samenstelling van het materiaal worden bepaald.

Zwavel
De vondst van zwavel is bijzonder, niet op de laatste plaats omdat de aanwezigheid hiervan niet kon worden achterhaald met behulp van instrumenten aan boord van orbiters die om de maan cirkelen. Daarnaast is zwavel een relatief zeldzaam element op de maan. De aanwezigheid hiervan is bovendien veelbelovend, om het zomaar zou kunnen betekenen dat er ook waterijs in de buurt te vinden is. En dat is interessant, aangezien astronomen vermoeden dat er in permanent beschaduwde kuiltjes en kraters in het zuidpoolgebied mogelijk waterijs verborgen zou kunnen liggen.

Waterijs op de maan
Als de zuidpool van de maan inderdaad waterijs herbergt, is dat een enorme ontdekking. Dit is namelijk een waardevolle hulpbron die schaars is op de maan, maar ongelofelijk goed van pas kan komen als de mensheid op termijn onze natuurlijke satelliet wil gaan bewonen. Waterijs kan in de toekomst bijvoorbeeld dienst doen als drinkwater, of een bron van zuurstof zijn voor maankolonisten. En men zou het zelfs kunnen gebruiken om raketten aan te drijven, waardoor maanreizigers tijdens toekomstige missies geen brandstof voor de terugweg mee hoeven te torsen. Je ziet het: er zijn nogal wat toepassingen voor het waterijs dat men verwacht te vinden.

De verwachtingen zijn hooggespannen. Want wat zal het rovertje in zijn korte werkzame leven nog meer over de zuidpool van de maan ontdekken? Overigens is het niet niets om over het maanoppervlak te rijden. Zo is de rover ondertussen al dwarsgezeten door een forse krater van vier meter groot, waardoor hij zijn route moest bijstellen. Ondertussen heeft de rover gelukkig een alternatief pad gekozen en is alweer goed en wel onderweg.

De succesvolle landing van Chandrayaan-3 en nu de vondst van zwavel is een enorm succes voor India, dat hiermee laat zien mee te doen met ‘de grote jongens’, zoals de Amerikaanse NASA, de Europese ESA, de Russische Roscosmos en de Chinese CNSA. Bovendien is landen op de maan echt geen koud kunstje, zoals de Russische Luna25-missie onlangs nog bewees. Zo sloeg de Russische lander te pletter, waarmee er een wel heel plotseling einde kwam aan een veelbelovende missie. Wat dat betreft brengt India het er beter van af. Bovendien heeft India nu ook al in slechts enkele dagen hele belangrijke missiedoelen behaald. En als het aan India ligt, komt er nog lang geen einde aan hun maanprogramma. Zo zijn er inmiddels plannen voor een vierde maanmissie, eveneens bestaande uit een lander en rover.

Bronmateriaal

"Chandrayaan-3 Mission" - ISRO, Twitter
"LIBS confirms the presence of Sulphur (S) on the lunar surface through unambiguous in-situ measurements" - ISRO
"Chandrayaan-3 Mission" - ISRO, Twitter
"Chandrayaan-3 Mission" - SRO, Twitter
Afbeelding bovenaan dit artikel: AlexAntropov86 van Pixabay (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd