Er gaat geen nacht voorbij of we hebben wel een paar dromen. De meesten vergeten we, maar lang niet allemaal: zo’n 40 procent van de werkenden blijkt tijdens het werk terug te denken aan de dromen van die nacht. En daar knapt hun werkdag duidelijk van op.
Als mensen voor het eerst terugdenken aan hun dromen, leggen ze verbindingen met hun wakkere leven. Deze connecties zorgen ervoor dat ze zich anders gaan voelen, denken en gedragen op hun werk. “Als mensen een link leggen tussen hun dromen en de realiteit, raken ze onder de indruk en krijgen ze een gevoel van respect, vermengd met angst of verwondering. Dit lijkt een beetje op het krijgen van een openbaring of een moment van helder inzicht. Dit gevoel van verwonderd en onder de indruk zijn, is een emotie waarbij mensen geneigd zijn om van een afstandje over zichzelf en hun ervaringen na te denken, vanuit het grote geheel der dingen”, legt hoofdonderzoeker Casher Belinda uit van de University of Notre Dame in Indiana. “Het zorgt ervoor dat stressfactoren op het werk minder impact hebben, het versterkt het doorzettingsvermogen en vergroot de productiviteit gedurende de werkdag.”
Gevoel van verheldering
“Mensen raken onder de indruk als hen iets groots overkomt, iets wat hen op een andere manier laat nadenken over belangrijke zaken in hun leven”, vertelt Belinda. “Deze ervaringen komen in allerlei vormen. Dit kan fysiek plaatsvinden, bijvoorbeeld door het noorderlicht te zien, maar het kan ook conceptueel van aard zijn, zoals op het moment dat je de gevolgen van een ingewikkelde theorie opeens helder voor de geest krijgt. Dit gevoel van verwondering of verheldering zit dicht tegen de randen van andere emoties aan, zoals het beleven van grote dankbaarheid of bewondering voor iemand. Dromen zijn grote conceptuele ervaringen die eveneens in staat zijn om deze heftige gevoelens bij ons op te roepen.”
Betekenis vinden geeft een boost
De onderzoekers hebben drie verschillende studies uitgevoerd, waarbij in totaal ongeveer 5000 ochtendrapporten zijn opgemaakt van droomherinneringen bij werknemers. De wetenschappers vonden duidelijke aanwijzingen voor een link tussen het herbeleven van de dromen en de positieve impact op het werk. Dit effect bleef zelfs intact wanneer de dromers korter sliepen, waaruit blijkt dat de psychologische consequenties van terugdenken aan dromen en betekenis vinden in de droomverhalen een fysieke boost kunnen geven. Hoewel de inhoud van onze dromen weinig te maken lijkt te hebben met ons werkende leven, blijkt uit de studie dat het terugdenken eraan een positieve invloed kan hebben op de werkdag.
Hogere arbeidsproductiviteit
“We komen aan op het werk, vlak nadat we met overleden geliefden hebben gesproken, op het nippertje ontsnapt zijn aan gevaarlijke situaties of traumatische gebeurtenissen hebben herbeleefd. Misschien hebben we wel op een magisch tapijt gevlogen of andere geweldige dingen gedaan in onze dromen”, zegt Belinda. “Hoe we ook tegen dromen aankijken, deze ervaringen sijpelen door in ons wakkere leven en veroorzaken echte mentale en fysieke effecten. Eén daarvan is hoe productief we zijn op ons werk.”
Stel je herbeleeft een indrukwekkende of betekenisvolle droom in de ochtend op kantoor, en ’s middags vraagt je baas je om tien interviews meer uit te werken dan je had verwacht, dan heb je de neiging om dit minder zwaar op te vatten, je er minder aan te ergeren en er minder stress over te ervaren. Het maakt allemaal niet zoveel uit, want je bijzondere dromen plaatsen de extra werklast in een ander perspectief. Dat zou je onbewust zo ervaren.
Rapid eye movement
Dromen komen in alle slaapfasen voor, maar de meest levendige dromen – de dromen die de grootste kans hebben om indruk te maken en een positieve invloed te hebben op de rest van je dag – vinden plaats tijdens de rem-slaap. En aangezien de rem-slaap aan het einde van elke slaapcyclus optreedt, is het belangrijk om voldoende slaap van hoge kwaliteit te krijgen. Zo haal je het meeste uit je dromen. Hierbij kunnen draagbare apparaten, die oppikken wanneer en hoeveel tijd je in rem-slaap verkeert, helpen.
“Zorg dat je altijd een schrift bij de hand hebt, waarin je de belangrijkste en indrukwekkendste dromen op kunt schrijven”, adviseert Belinda. “Het vastleggen van dromen zorgt ervoor dat je meerdere kansen hebt om de heilzame emoties aan te wakkeren en connecties te maken tussen dromen.” Ze adviseert zowel werkgevers als werknemers om de ‘awe-experience’ op het werk te stimuleren. Naast het herbeleven van dromen, kunnen de natuur, kunst, muziek en inspirerende leiders op het werk eenzelfde gevoel genereren, volgens Belinda. Al dit soort zaken zijn in staat de arbeidsproductiviteit te verhogen.