IJsman had een slecht gebit

Uit CT-scans blijkt dat de IJsman – ook wel bekend als Ötzi – heel veel gaatjes, afgesleten tanden en slecht tandvlees had.

Ötzi overleed meer dan 5000 jaar geleden en is de afgelopen jaren zeer goed bestudeerd. Ook de tanden zijn bekeken, maar wetenschappers konden weinig zinnigs zeggen over de staat van het gebit. CT-scans bieden nu meer duidelijkheid.

Slecht
“Ook al verloor de IJsman tot zijn dood op veertigjarige leeftijd geen enkele tand: zijn tanden waren versleten, hij had flinke gaatjes en matige tot ernstige ontstekingen aan het tandvlees,” concluderen de onderzoekers. Vooral het enorme aantal gaatjes verbaasde de wetenschappers.

WIST U DAT…

…Nederlanders onlangs het gezicht van Ötzi reconstrueerden?

Dieet
De gaatjes kunnen de onderzoekers iets vertellen over het dieet van de IJsman. De beschadigingen wijzen erop dat dat dieet in de tijd van Ötzi veranderde: de oude mensen gingen meer granen eten. “We weten al dat hij granen at, zoals eenkoorn en emmertarwe,” vertelt onderzoeker Albert Zink. “De koolhydraten hierin vergrootten de kans op het ontwikkelen van aandoeningen aan het gebit.”

De onderzoekers hopen in de toekomst bacteriën in de mond van Ötzi terug te vinden en zo te kunnen vaststellen welke bacteriën de aandoeningen precies veroorzaakten.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jacklee (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"Iceman had bad teeth" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd