Stoppen met roken? Op naar de tandarts!

Onderzoeker Josine Rosseel van het UMC St Radboud pleit ervoor dat tandartsen hun cliënten gaan helpen om te stoppen met roken.

Volgens Rosseel kan een tandarts de gevolgen van roken goed zien. De tanden verkleuren en er kunnen problemen met het tandvlees ontstaan. De tandartsenpraktijk zou dan ook een geschikte plaats zijn om eens een balletje op te werpen over stoppen met roken.

Regelmaat
Een groot voordeel is dat tandartsen hun cliënten regelmatig zien. Bovendien zijn deze cliënten vaak gezond en zullen ze niet zo snel bij de huisarts binnenlopen. De tandarts kan dus een hele nieuwe doelgroep aan potentiële ‘stoppers’ aanboren.

WIST U DAT…

Weinig
Maar volgens Rosseel gebeurt het in de praktijk nog weinig. Veel tandartsen vinden zelf dat ze er te weinig van afweten of zijn bang dat hun cliënten een opmerking over stoppen met roken niet op prijs zullen stellen. Een betere voorlichting aan tandartsen zou al een stap in de goede richting zijn. Maar ook de patiënt moet er voor open staan. “Er moet een positieve cultuur rondom stop-roken advisering gecreëerd worden,” stelt Rosseel die volgende week op haar onderzoek promoveert.

Rosseel bestudeerde 62 tandartspraktijken en de rokende cliënten die hier kwamen. Hieruit blijkt dat de tandartsenpraktijk een goede plaats is om stoppen met roken bespreekbaar te maken.

Bovenstaande foto is gemaakt door Donata Ramonaite (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Persbericht UMC St Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd