Uitgestorven antilope komt terug

Een uniek moment: een uitgestorven diersoort – de Arabische oryx – heeft zich hersteld en behoort nu tot de kwetsbare diersoorten.

De allerlaatste wilde Arabische oryx werd in de jaren ’70 doodgeschoten. Het einde van de soort, zou u zeggen. Maar mensen legden zich er niet bij neer. In gevangenschap werd er gefokt met de oryx en niet lang daarna konden de eerste exemplaren worden uitgezet.

Succes
Deze dieren werden goed beschermd en met succes: inmiddels lopen er op het Arabische schiereiland weer zo’n duizend exemplaren rond. En het succesverhaal is ook terug te vinden op de IUCN Rode Lijst met bedreigde diersoorten. De Arabische oryx is niet langer ‘uitgestorven in het wild’ maar ‘bedreigd’. Dat betekent dat de soort drie stapjes omhoog is gegaan: van ‘uitgestorven’ naar ‘ernstig bedreigd’, naar ‘bedreigd’. Dat is een enorme sprong vooruit: nog geen enkele andere soort is ooit zo sterk teruggekomen.

WIST U DAT…

meer dan 1200 vogelsoorten met uitsterven bedreigd worden?

Enorme prestatie
“De Arabische oryx, die op het randje van uitsterven stond, terugbrengen is een enorme prestatie en een echt succesverhaal als het gaat om het behoud van dieren,” stelt expert Razan Khalifa Al Mubarak. “We hopen dit nog vele malen te herhalen voor andere bedreigde dieren.”

Met de presentatie van de Rode Lijst is niet alleen maar goed nieuws te melden. Uit de lijst blijkt dat er steeds meer bedreigde diersoorten bijkomen. Zo zijn er dit jaar negentien nieuwe soorten amfibieën terug te vinden. Door toedoen van de mens zouden soorten als deze honderd tot duizend keer sneller uitsterven.

Bovenstaande foto is gemaakt door MathKnight (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Persbericht IUCN

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd