Hoeveel gedachten kun je kopen voor een cent?

denken1

Een onderzoeker heeft berekend wat de energiekosten van een gedachte zijn. En voor een cent kun je veel denken, zo blijkt.

Het is een bekend Engels gezegde: ‘a penny for your thoughts‘ (een cent voor je gedachten), waarmee men uitgenodigd wordt zijn gedachten te delen. Maar is een penny (ongeveer 1 eurocent) wel kostendekkend als je rekening houdt met de energie die nodig is om te denken? Student Osarenkhoe Uwuigbe beet zich in dat vraagstuk vast en publiceert zijn bevindingen in het blad Journal of Interdisciplinary Science Topics van de universiteit van Leicester.

De berekeningen
De energieconsumptie van de gemiddelde volwassene komt op zo’n 100 wat. En ongeveer 20 procent van de energieconsumptie komt voor rekening van het brein. Het brein verbruikt dus zo’n 20 watt. Vervolgens keek Uwuigbe wat de energie in het Verenigd Koninkrijk kost: gemiddeld zo’n 16 pence per kWh. Aangenomen dat het 20 watt of 1/50 kW kost om een gedachte te produceren en er 16 pence per kWh wordt gerekend, kun je met 1 penny 1/16e van een kWh kopen. Met een penny kun je dus 1/16 gedeeld door 1/50 oftewel 3.125 uur aan gedachten ‘kopen’. Aangenomen dat je net zo snel kunt denken als je kunt praten, zou je met 1 penny dus 3 uur, 7 minuten en 30 seconden aan gedachten en spraak kunnen kopen.

Kanttekeningen
Bij het onderzoek moeten wel een paar kanttekeningen worden geplaatst, zo stelt Uwuigbe. Zo zal bijvoorbeeld niet alle energie die het brein opeist, gebruikt worden om te denken. “Het brein heeft verschillende autonome functies die het uitvoert terwijl de gedachten worden verwerkt en dus kunnen de gedachten niet 100 procent van de energieconsumptie van het brein opeisen.”

Het is een onderzoek met een knipoog. Studenten van de universiteit van Leicester voeren de onderzoeken uit en publiceren die om vertrouwd te raken met onderzoek doen, een paper schrijven, onderzoek reviewen en gereviewd worden. Eerder bleek uit vergelijkbaar onderzoek van de studenten van de universiteit bijvoorbeeld dat Usain Bolt op Saturnus’ maan Titan kan vliegen als een vogel en dat Bruce Willis helemaal niet in staat is om de aarde van een planetoïde te redden met een bom. Ook stelden de studenten eerder dat de cape van Batman nog wel eens zijn dood wordt en iemand teleporteren vijf biljard jaar duurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd