Luister tijdens een operatie naar je favoriete muziek

Fan van Queen? Vraag dan aan je chirurg of hij voor je operatie ‘We Will Rock You’ of ‘I Want To Break Free’ draait. Muziek heeft tijdens en na een operatie een positieve uitwerking op patiënten, waardoor zij minder pijnstillers nodig hebben.

Wetenschappers van de Queen Mary universiteit in Londen hebben 73 onderzoeken geanalyseerd, waar in totaal bijna 7.000 patiënten aan meededen. De patiënten werden tijdens de operatie geheel of gedeeltelijk verdoofd, maar mochten wel naar hun favoriete muziek luisteren. Opvallend is dat muziek zeer effectief is, zelfs bij volledige verdoving.

In het paper in The Lancet concluderen de onderzoekers dat patiënten minder pijn en angst ervaren tijdens en na een operatie, wanneer zij luisteren naar hun favoriete muziek. “Toch wordt dit niet vaak door chirurgen ingezet, omdat velen van hen sceptisch zijn over de voordelen die muziek biedt”, vertelt Dr Catherine Meads. “We hopen dat dit onderzoek misvattingen wegneemt.”

Wetenschappers hopen dat doktoren hun patiënten voortaan gaan adviseren om een smartphone of iPod mee te nemen naar het ziekenhuis. Voor het ziekenhuis is dit een makkelijke, veilige en goedkope manier om de patiënt te kalmeren. Aangezien er minder pijnstillers gebruikt hoeven te worden, zal dit ook nog eens kostenbesparend werken.

De wetenschappers willen de komende periode meer onderzoek verrichten naar muziek in de operatiekamer. Zij focussen zich dan op vrouwen die een keizersnede krijgen of een hysteroscopie ondergaan. De onderzoekers hebben een kussen met ingebouwde speakers ontwikkeld. Patiënten kunnen hun playlist makkelijk uploaden en vervolgens tijdens de operatie luisteren naar hun favoriete muziek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd